Αρκάδες Αφιερώματα

Αλέξανδρος Παπαναστασίου | Ο Αρκάς Πρωθυπουργός της Ελλάδας

papanastasiou-alexandros-politikos (2)

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου υπήρξε ένας σπουδαίος πολιτικός των νεότερων χρόνων της Ελλάδας. Ο ρόλος και οι ιδέες του ήταν καθοριστικές για την μετέπειτα πορεία της ελληνικής πραγματικότητας. 


Ιδεολόγος με αρχές βασισμένες στην Σοσιαλδημοκρατία, καινοτόμος πολιτικός με πρωτοποριακές θέσεις υπέρ των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Ειρηνιστής και ευρωπαϊστής, επιτελεί ένα σπουδαίο έργο για την Ελλάδα σε όλο τον πολιτικό του βίο.


Το έργο και η πολιτική διαδρομή του Αλέξανδρου Παπαναστασίου με χρονολογική σειρά:


1907: Επιστρέφει στην Ελλάδα και αρχίζει να πολιτεύεται, ιδρύοντας έναν χρόνο μετά την «Κοινωνιολογική Εταιρεία». Συμμετείχαν συνεργάτες και η «Ομάδα των Κοινωνιολόγων» με τον Δελμούζο και Πετιμεζά με σκοπό να υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για όλους.

1909: Υποστήριξε το κίνημα του Στρατιωτικού Συνδέσμου στο Γουδί στις 15 Αυγούστου.


1910: Ιδρύει το Λαϊκό Κόμμα, όπου εκλέγεται βουλευτής Αρκαδίας και διαδραματίζει ενεργό ρόλο. Διεκδικεί την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών της Θεσσαλίας ώστε να δοθούν σε ακτήμονες.


1916: Όντας Βουλευτής με το κόμμα των Φιλελευθέρων, εισέρχεται στο κίνημα της Εθνικής Αμύνης στην Θεσσαλονίκη. Μαζί του ο Ελευθέριος Βενιζέλος (Εθνικός Διχασμός).

Παπαναστασίου Αλέξανδρος και Ελευθέριος Βενιζέλος
Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου και ο Ελευθέριος Βενιζέλος σε συγκέντρωση (Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ)- Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ))

1917: Διορίσθηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιονίων Νήσων, στην προσωρινή κυβέρνηση Βενιζέλου, όπου έδειξε την διορατικότητα του στα εθνικά ζητήματα.


1917-1920: Διατελεί Υπουργός Συγκοινωνιών και ταυτόχρονα προσωρινός Υπουργός Περιθάλψεως και Εσωτερικών. Στην περίοδο αυτή εκπονήθηκαν:

Έργα που εκπονήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του


  • Αναδιοργάνωση Πολυτεχνείου και Σχολής Καλών Τεχνών
  • Σχέδιο Ανοικοδόμησης της Θεσσαλονίκης, ύστερα από την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου του 1917
  • Νομοθετήματα για οικοδομική σχεδιασμό των πόλεων και εθνικό κτηματολόγιο
  • Συγκρότηση Επιτροπής Μελέτης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας 
  • Σχεδιασμός της παραλιακής αρτηρίας Αθηνών-Σουνίου.
Παπαναστασίου Αλέξανδρος
Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου και συμμετέχοντες στην Α’ Βαλκανική Διάσκεψη έξω από το κτίριο της Παλαιάς Βουλής (Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ)- Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ))

1922: Υπογράφει το «Δημοκρατικό Μανιφέστο», όπου καλεί τον Βασιλιά Κωνσταντίνο να παραιτηθεί για το συμφέρον του έθνους. Καταδικάζεται ως προδότης και φυλακίζεται για τρεις μήνες, οπότε ελευθερώνεται από την Επαναστατική Επιτροπή του Πλαστήρα.

1923: Στις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου κατήλθε ως επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ένωσης». Πρότεινε θέσεις υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας και το προοδευτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.


1924: Αναλαμβάνει την Πρωθυπουργία, κηρύσσοντας με ψήφισμα στην βουλή έκπτωτη την Δυναστεία Γκλιξμπουργκ. Εγκατέστησε την δημοκρατία ύστερα από το δημοψήφισμα της 13ης  Απριλίου 1924.

1926: Φυλακίζεται στην Σαντορίνη κατά την δικτατορία του Στρατηγού Πάγκαλου μέχρι τον Απρίλιο.

Από τον Νοέμβριο διατελεί Υπουργός Γεωργίας (κυβέρνηση Ζαΐμη) μέχρι την παραίτηση του τον Φεβρουάριο του 1928 και έργο του:

  • Ιδρύει την Αγροτική Τράπεζα, με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των αγροτών
  • Μέριμνα για την Εκπαίδευση
  • Αποκαθιστά Ακτήμονες
  • Δημιουργία Συνεταιρισμών
παπαναστασίου Αλέξανδρος και Σοφούλης Θεμιστοκλής
Ο πρόεδρος της Βουλής, Θεμιστοκλής Σοφούλης, ο Ρουσδή Πασάς και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου κατά τη διάρκεια επίσκεψης Τούρκων πολιτικών (Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ)- Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ))

1932: Στις 26 Μαΐου αναλαμβάνει για δεύτερα φορά την Πρωθυπουργία καθώς ανατράπηκε εξαιτίας του νομοσχεδίου για τις κοινωνικές ασφαλίσεις.

1933: Διατελεί ως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας  και αργότερα εξελέγη αριστίνδιν Γερουσιαστής.  Στην καταστολή του Βενιζελικού κινήματος (6 Μαρτίου) παραπέμφθηκε σε έκτακτο στρατοδικείο, όπου αθωώθηκε.


1935: Εκτοπίστηκε στην Μύκονο, όπου αφέθηκε ελεύθερος ένα μήνα αργότερα.

1936: Τέθηκε σε κατ΄ οίκων περιορισμό μετά την επιβολή της μεταξικής δικτατορίας της 4ης Αυγούστου.


1936: Πέθανε από ανακοπή καρδιάς στο σπίτι του στην Εκάλη στις 17 Νοέμβριου

Αλέξανδρος Παπαναστασίου-μνημόσυνο
Μνημόσυνο Αλέξανδρου Παπαναστασίου για τη συμπλήρωση 28 ετών από το θάνατο του (Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ)- Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ))

Δείτε περισσότερα Αφιερώματα

Από τη συντακτική ομάδα του ArcadiaSpot.gr

Πηγές: sansimera.gr
            el.wikipedia.gr
            arcadia.ceid.upatras.gr
            mouseiopapanastasiou.gr
            odosarcadias.gr

Related posts

Ιστορική αναδρομή: Σαν σήμερα 7 Μαϊου

Arcadia Spot FG

Η Κορινθία στην Επανάσταση: Η συμμετοχή του Α. Παπαφωτίου στο Συνέδριο για τα 200 χρόνια 1821-2021

#omada_Arcadia_Spot*

Τιμητική εκδήλωση για τον ήρωα αεροπόρο του 1940 Γρηγόριο Βαλκανά στους Χράνους Αρκαδίας

#omada_Arcadia_Spot*

Leave a Comment