Δήμοι Αρκαδίας Επικαιρότητα

Γεώργιος Φαράντος: Δικαιολογημένες οι αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Πελοπόννησο

Δικαιολογημένες οι αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Πελοπόννησο σύμφωνα με τον Γεώργιο Φαράντο. Ο Δρ. Φαράντος μέλος της Νομαρχιακής Επιτρόπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αρκαδίας με επιστολή του ανέφερε τα εξής:

Η ιδιωτικοποίηση του νερού στην Πελοπόννησο προκαλεί δικαιολογημένες αντιδράσεις και αγανάκτηση.

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο διαχείρισης υδάτων. Το οποίο ενέταξε σε ρυθμιστική αρχή την υδατική πολιτική. Η κυβέρνηση άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού καθώς αποφάσισε να εντάξει σε ρυθμιστική αρχή την υδατική πολιτική. Σε συνέχεια των διαφωνιών και των ενστάσεων, των οποίων έχουν εκφράσει αρκετοί Δήμοι και φορείς. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρηματολόγησε σφόδρα εναντίον του εν λόγω νομοσχεδίου. Οι αγωνίες, τα συνθήματα και οι φόβοι των πολιτών που θεώρησαν το νομοσχέδιο προθάλαμο ιδιωτικοποίησης αποτυπώθηκαν καθημερινά σε διαδηλώσεις εναντίον του υπό ψήφιση νομοσχεδίου.

Ο κίνδυντος της ιδιωτικοποίησης του νερού

Οι εργαζόμενοι της Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Τρίπολης ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και την ουσιαστική συζήτηση του με τις Ομοσπονδίες. Επισημάνθηκε ο κίνδυνος της ιδιωτικοποίησης του νερού και του ενδεχομένου της καθυστέρησης επίλυσης των προβλημάτων από τις ιδιωτικές εταιρείες με συνεπακόλουθο την εμφάνιση προβλημάτων που σχετίζονται. Σε σχετική επίσκεψη του στη ΔΕΥΑΤ Τρίπολης ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Παπαηλιού τόνισε τις θέσεις του κόμματος για την ενέργεια και το νερό, ως κοινωνικά αγαθά, που πρέπει να προστατεύονται απολύτως και να μην αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής με οποιοδήποτε τρόπο και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι στην Πελοπόννησο «θα πούμε το νερό νεράκι».

Σε σχετική της ανακοίνωση, η Οργάνωση Μελών Βορείας Κυνουρίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξέφρασε την έκπληξη της για την ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Βόρειας Κυνουρίας η οποία περιορίστηκε σε μια ιστορική αναδρομή σχετικά με την παγκόσμια ημέρα νερού και η οποία κατέληξε (όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «εν είδει ευχολογίου») με το προοίμιο της κοινοτικής οδηγίας ότι «η ύδρευση συνιστά υπηρεσία κοινής ωφέλειας». Το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να καταργήσει το θεσμικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ όπως καθορίζεται από το Νόμο 1089/80, αφαιρώντας αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Νερού και Αποβλήτων, η οποία θα επιβάλλει αναδιοργάνωση του τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος με συγχωνεύσεις και συνενώσεις και θα αποφασίζει για τα έργα και τις υπηρεσίες που παρέχονται.

Πρέπει να σταματήσουν οι πολιτικές εκμετάλλευσης του κόσμου

Μετά την παραχώρηση των ορεινών όγκων της Πελοποννήσου στις εταιρίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με κριτήριο την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μετά την βίαιη απολιγνιτοποίηση στο Νότιο Ενεργειακό Πεδίο στην καρδιά της Πελοποννήσου που στοίχισε στις τοπικές κοινωνίες, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Γορτυνία και Ηλεία και την αναποτελεσματική αντιμετώπιση των συνέπειων τους, τα δημόσια αγαθά δέχονται ένα ακόμη οδυνηρό πλήγμα : την ιδιωτικοποίηση του νερού, που θα μεταφέρει πόρους στα ιδιωτικά συμφέροντα, με ταυτόχρονη οικονομική επιβάρυνση για το Λαϊκό νοικοκυριό και την υποβάθμιση της περιβαλλοντικής ισορροπίας και τη μη εξασφάλισης της ποιότητας του πόσιμου νερού, όπως οφείλει να γίνεται όταν αυτό βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο. Οι πολιτικές εκμετάλλευσης του κόσμου της Πελοποννήσου και γενικότερα πρέπει να σταματήσουν και να μεταστραφούν σε πολιτικές για το συμφέρον του λαού και της κοινωνίας.

Τρίπολη, 27-03-2023
Γεώργιος Φαράντος
Ο Δρ. Γεώργιος Φαράντος είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Αρκαδίας και Διδάσκων του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του
Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Related posts

ΣΑΟΟ: Εξόρμηση στη Ζάβιτσα 21/04/2024

Arcadia Spot NG

Τελετή Υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Τρίπολη

Arcadia Spot NG

«Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027»: Ενημέρωση

Arcadia Spot NG

Leave a Comment