Επικαιρότητα Οικονομία

ΔΥΠΑ : Καταβάλεται σήμερα το bonus στους μακροχρόνια ανέργους

Εφάπαξ επίδομα του ΟΠΕΚΑ σε μητέρες

ΔΥΠΑ : Καταβάλεται σήμερα το bonus στους μακροχρόνια ανέργους. Η ΔΥΠΑ καταβάλλει σήμερα εφάπαξ παροχή 300 ευρώ σε 12.462 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία άνω των 5 ετών και έχουν καταρτίσει Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (Ψηφιακό ΑΣΔ).

Μέχρι σήμερα, η παροχή έχει καταβληθεί σε 86.700 δικαιούχους. Οι πληρωμές εμφανίζονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων εντός 1-2 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους.

Η παροχή θεσπίστηκε με τον νόμο «Δουλειές Ξανά» (ν. 4921/2022), με στόχο την ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων μέσω της δημιουργίας επικαιροποιημένου Ψηφιακού ΑΣΔ, βάσει του οποίου θα μπορούν να κατευθυνθούν σε δράσεις ανάπτυξης της απασχολησιμότητάς τους και εύρεσης εργασίας.

Για να είναι δικαιούχος της παροχής, ο μακροχρόνια άνεργος πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να έχει συμπληρώσει συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία άνω των 5 ετών.
  • Να έχει καταρτίσει Ψηφιακό ΑΣΔ.
  • Να έχει ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ για τους άγαμους, 24.000 ευρώ για τους έγγαμους (προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά τέκνο) ή 29.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες (προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο).

Η διαδικασία για την καταβολή της παροχής είναι η εξής:

  1. Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με κωδικούς TaxisNet
  2. Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της παροχής, καθώς και την οικογενειακή τους κατάσταση.
  3. Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων αυτεπάγγελτα (διάστημα ανεργίας και Ψηφιακό ΑΣΔ), καθώς και μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ).
  4. Η καταβολή γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Επισημαίνεται ότι μόνο όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 5 έτη και καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να καταχωρίσουν ΙΒΑΝ.

Οι άνεργοι που έχουν ήδη καταρτίσει Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ) θα πρέπει να το μετατρέψουν σε Ψηφιακό ΑΣΔ.

Ειδικότερα, εισέρχονται με κωδικούς TaxisNet στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (eservices) της ΔΥΠΑ και επιβεβαιώνουν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία του ΑΣΔ, ώστε να μετατραπεί σε Ψηφιακό ΑΣΔ.

Οι άνεργοι που δεν έχουν ήδη καταρτίσει ΑΣΔ θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με εργασιακό σύμβουλο στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της περιοχής τους, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης (MyDYPAlive) είτε δια ζώσης.

Με απλά λόγια, η ΔΥΠΑ καταβάλλει σήμερα 300 ευρώ σε 12.462 μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 5 χρόνια ανεργίας και έχουν καταρτίσει σχέδιο δράσης για την εύρεση εργασίας.

Η παροχή αυτή έχει στόχο να δώσει ένα κίνητρο στους μακροχρόνια ανέργους να ενεργοποιηθούν και να αναζητήσουν εργασία.

Για να λάβουν την παροχή, οι μακροχρόνια άνεργοι πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ και να καταχωρίσουν τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού τους.

**Εάν δεν έχουν ήδη καταρτίσει σχέδιο δράσης, μπορούν να το κάνουν είτε ηλεκτρονικά είτε σε ΚΠΑ2

Related posts

ΔΥΠΑ : 100% επιδότηση μισθού για ανέργους στη Β. Εύβοια – Μέχρι 30/4 η προθεσμία

Arcadia Spot KP

Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα παρουσιάζει βελτίωση με τα προγράμματα για ανέργους της ΔΥΠΑ

Arcadia Spot GZ

Έπεσε το ποσοστό της ανεργίας το μήνα Νοέμβεριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment