Εκδηλώσεις Επικαιρότητα Περιφέρεια

Εκδήλωση στο μνημείο της Γράνας (pics)

Εκδήλωση στο μνημείο της Γράνας πραγματοποιήθηκε χτες 22.03.2023.

Στην εκδήλωση που έγινε στο μνημείο της Γράνας και η οποία σηματοδότησε την ολοκλήρωση εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου του έργου συντήρησης και εξωραϊσμού μνημείων, ηρώων και προτομών σε περιοχές της Περιφέρειας, παρέστη το πρωί σήμερα Τετάρτη 22 Μαρτίου ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Το μνημείο – ηρώο στη Γράνα είναι ένα από τα 27 μνημεία που

συντηρήθηκαν στο πλαίσιο προγραμµατικής σύμβασης ύψους 182.438 ευρώ ανάµεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην ΔΙΚΕ Πελοπόννησος και στην Αναπτυξιακή “Πάρνωνας Α.Ε.”.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στον συμβολισμό του συγκεκριμένου μνημείου, καθώς είναι αφιερωμένο σε δύο ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Γράνας -αφ’ ενός στη Μάχη της Μαντίνειας, το 362 π.Χ. και αφ’ ετέρου στη Μάχη της Γράνας τον Αύγουστο του 1821.

Στην πρώτη πολέμησαν οι Βοιωτοί µε τους συμμάχους τους εναντίον των

Λακεδαιμονίων που είχαν µαζί τους την Μαντίνεια και την Αθήνα. Επικεφαλής

του πρώτου συνασπισμού ήταν ο Επαμεινώνδας, ο οποίος σκοτώθηκε στη

μάχη.

Στη δεύτερη µάχη, οι επαναστατημένοι Ελληνες, υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, αντιμετώπισαν και κατενίκησαν τους πολιορκημένους στην Τριπολιτσά Τούρκους που πραγματοποίησαν έξοδο για αναζήτηση τροφίμων, γεγονός που οδήγησε στην κατάληψη της Τριπολιτσάς στις 23 Σεπτεµβρίου 1821.

Ποιοί παρευρέθηκαν

Στην εκδήλωση, ομιλητής στην οποία ήταν ο συνεργάτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου Πέτρος Σαραντάκης, παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων: Ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης, Οικονομίας, Παιδείας, Δίκαιης Μετάβασης (Μεγαλόπολη) και ΣΔΙΤ Απορριμμάτων Χρήστος Λαμπρόπουλος. Οι δήμαρχοι Τρίπολης Κώστας Τζιούμης και Γορτυνίας Στάθης Κούλης. Η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα. Ο νέος διοικητής ΔΙΚΕ Πελοποννήσου υποστράτηγος Γιάννης Δημητρέλος και ο απελθών διοικητής της αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Σκουφίδης. Περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι. Ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Ευάγγελος Νικήτας. Στελέχη της ΔΙΚΕ Πελοποννήσου, του 11ου Συντάγματος Πεζικού, της 124 ΠΒΕ, της Ελληνικής Αστυνομίας. Εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων, του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου κ.α.

Το έντυπο της Περιφέρειας με τα μνημεία στα οποία έκανε παρεμβάσεις, μπορείτε να το δείτε εδώ:

ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Related posts

«Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»: WORKSHOP στις 24/04/2024

Arcadia Spot NG

ΤΕΕ: εκδήλωση για τον Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο Κτιρίων

Arcadia Spot NG

Ο Δημήτρης Πτωχός στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κορινθίας

Arcadia Spot NG

Leave a Comment