Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

ΕΝΦΙΑ : Εξόφληση από 10 σε 11 δόσεις

ΕΝΦΙΑ 2024: Βήμα- βήμα η διαδικασία

ΕΝΦΙΑ : Εξόφληση από 10 σε 11 δόσεις . Μια νέα τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει αλλαγές στην αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ και την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9 για το 2024. Συγκεκριμένα:

ΕΝΦΙΑ

  • Οι μηνιαίες δόσεις εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ για το 2024 αυξάνονται από 10 σε 11. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30 Απριλίου και η τελευταία το Φεβρουάριο του 2025.
  • Από το 2025 και μετά, ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε έως 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία δόση να εξοφλείται τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.
  • Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 10 ευρώ.
  • Τα κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές (σεισμός, πυρκαγιά, πλημμύρα) από την 1η Ιουλίου 2023 και μετά, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για τρία χρόνια, εφόσον έχουν καταστραφεί, έχουν γίνει ετοιμόρροπα ή ακατάλληλα για χρήση.

Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9)

  • Η προθεσμία για τη δήλωση των αλλαγών στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων επισπεύδεται από τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους στις 31 Ιανουαρίου. Για το 2024, οι αλλαγές που έγιναν το 2023 θα πρέπει να δηλωθούν μέχρι τις 8 Μαρτίου 2024.
  • Αυτές οι δηλώσεις είναι η βάση για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Η σύντμηση της προθεσμίας δήλωσης των αλλαγών συνδέεται με την αύξηση του πλήθους των δόσεων του ΕΝΦΙΑ ήδη από εφέτος.
  • Η δήλωση των αλλαγών στην περιουσιακή κατάσταση που οφείλονται σε κληρονομιά εξαιρείται από αυτές τις ρυθμίσεις, με την προθεσμία να παραμένει ως έχει. Συγκεκριμένα, η δήλωση των ακινήτων που αποκτήθηκαν από κληρονομιά υποβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της λήξης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομίας.

Related posts

ΕΝΦΙΑ 2024: Βήμα- βήμα η διαδικασία

Arcadia Spot KP

ΕΝΦΙΑ : Τα πρώτα εκκαθαριστικά έρχονται τον Απρίλη

Arcadia Spot GZ

Οδηγίες για την Υποβολή Αίτησης για την Έκπτωση ΕΝΦΙΑ στο myPROPERTY

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment