Κρίση πανικού : Όταν το σώμα ουρλιάζει βουβά
Όταν βιώνουμε άγχος, ο οργανισμός μας (μέσω των επινεφριδίων) απελευθερώνει ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Οι ορμόνες αυτές επηρεάζουν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και προκαλούν μια σειρά από φυσιολογικές αλλαγές που σκοπό έχουν να μας προετοιμάσουν για αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης απειλής. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, την αύξηση του καρδιακού παλμού ή την αναστολή της λειτουργίας του εντέρου. Με αυτή τη λειτουργία ο οργανισμός προετοιμάζεται για να μπει σε κατάσταση “πάλης ή φυγής”.
Ως απόρροια του γενικευμένου άγχους προκύπτει ο πανικός. Θα μπορούσαμε να φανταστούμε τον πανικό ως έναν έμφυτο “συναγερμό” που έχει να κάνει με το ένστικτο της επιβίωσης και μας προστατεύει από κινδύνους. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο συναγερμός αυτός ενεργοποιείται πιο εύκολα. Ο οργανισμός θα επιλέξει τον πανικό σε μια προσπάθεια να εκτονώσει γρηγορότερα αυτό που βιώνει ή νιώθει σα να ξαναβιώνει.
Οι κρίσεις πανικού είναι ξαφνικά επεισόδια έντονου φόβου ή άγχους που μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ταχυκαρδία
- Δύσπνοια
- Τρέμουλο
- Ιδρώτα
- Ζάλη
- Αίσθημα αποπροσανατολισμού
- Φόβος απώλειας ελέγχου
- Φόβος θανάτου
Μια κρίση πανικού μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση, ακόμη και όταν βρίσκεστε σε μια ήρεμη κατάσταση. Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος χρόνος ή τόπος που να προκαλεί πάντα μια κρίση, καθώς οι αιτίες είναι πολύπλοκες και διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης μιας κρίσης, όπως:
- Στρεσογόνα γεγονότα: Μεγάλα ή παρατεταμένα στρεσογόνα γεγονότα, όπως μια απώλεια, διαζύγιο, αλλαγή δουλειάς ή οικονομικές δυσκολίες, μπορούν να πυροδοτήσουν μια κρίση.
- Φόβος για νέες καταστάσεις: Η ανησυχία για το άγνωστο ή ο φόβος για συγκεκριμένες καταστάσεις (π.χ. κλειστοφοβία, αγοραφοβία) μπορεί να προκαλέσει μια κρίση.
- Φυσιολογικές αλλαγές: Ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία ή την εμμηνόπαυση, μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση κρίσεων.
- Κατανάλωση ουσιών: Ορισμένες ουσίες, όπως το αλκοόλ, η καφεΐνη ή τα ναρκωτικά, μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τις κρίσεις.
- Γενετική προδιάθεση: Άτομα με οικογενειακό ιστορικό αγχώδους διαταραχής μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε κρίσεις πανικού.
- Τραυματικές εμπειρίες που δεν έχουν εκφραστεί ή επιλυθεί και πυροδοτούνται από κάποιο αναπάντεχο γεγονός
Πώς αντιμετωπίζονται οι κρίσεις πανικού;
Οι κρίσεις πανικού, αν και τρομακτικές, είναι μια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι δεν είστε μόνοι και ότι υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν. Κρίση πανικού : Όταν το σώμα ουρλιάζει βουβά
Τι μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης
- Αναπνοή : Εστιάστε σε αργές, βαθιές αναπνοές. Μπορείτε να δοκιμάσετε τεχνικές όπως η διαφραγματική αναπνοή ή η μέτρηση της αναπνοής σας
- Ασκήσεις Γείωσης : Ακολουθήστε την τακτική 5-4-3-2-1. Επικεντρωθείτε στις αισθήσεις σας. Εντοπίστε 5 πράγματα που μπορείτε να δείτε, 4 που μπορείτε να ακούσετε, 3 που μπορείτε να μυρίσετε, 2 που μπορείτε να πιάσετε και 1 που μπορείτε να γευτείτε.
- Αν δεν ηρεμήσετε ίσως θα ήταν βοηθητικό να απομακρυνθείτε από το περιβάλλον που σας προκάλεσε έντονο άγχος ώστε να καταφέρετε να χαλαρώσετε.
- Μείνετε σε κίνηση : Προσπαθείστε να επικεντρώσετε την προσοχή σας σε αργά και σταθερά βήματα και να μην μένετε ακίνητοι
- Επαναλάβετε στον εαυτό σας φράσεις που σας κάνουν να νιώθετε σιγουριά. όπως π.χ. “Είμαι ασφαλής”
Πότε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό
Αν οι κρίσεις πανικού σας επηρεάζουν πολύ κατά την καθημερινότητά σας ή η συχνότητά τους είναι αυξημένοι είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Πέρα από τα φανερά συμπτώματα των κρίσεων πανικού θα πρέπει να φτάσουμε και στην πηγή : στο γεγονός δηλαδή που τις γέννησε. Οι κρίσεις πανικού θα φύγουν όταν ακούσεις τι ήρθαν να σου πουν.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
694 7193 721