Σδούκου: Εντός του έτους η ολοκλήρωση του νέου αγωγού στη Δ. Μακεδονία
«Η Δυτική Μακεδονία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στον μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος της χώρας», σχολίασε η Υφυπουργός ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά τη συμμετοχή της στο Balkan Energy Forum.
Η Υφυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στα επιτεύγματα της χώρας στον τομέα της ενέργειας, τα τελευταία 5 χρόνια. Μεταξύ αυτών ξεχώρισε:
Διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ: Η Ελλάδα κατέχει πλέον τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σηματοδοτώντας μια αξιοσημείωτη πρόοδο προς την ενεργειακή αυτονομία και την πράσινη ανάπτυξη.
Επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής: Η χώρα έχει επενδύσει σημαντικά, 1,2 δισεκατομμύρια φέτος, στην ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία και την αξιοπιστία του συστήματος, καθώς και την εύρυμα κάλυψη της ζήτησης ενέργειας.
Πρόοδος στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις: Η υλοποίηση ηλεκτρικών διασυνδέσεων έχει φέρει σημαντικά οφέλη. Έχει επιτρέψει, μεταξύ άλλων, την αντικατάσταση “βρώμικων” μονάδων στα νησιά με καθαρότερες λύσεις, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
Νέες πολιτικές και τεχνολογίες: Η Ελλάδα υιοθετεί καινοτόμες λύσεις στον ενεργειακό τομέα, όπως η αποθήκευση ενέργειας, η χρήση υδρογόνου και βιομεθανίου. Η στροφή προς αυτές τις νέες τεχνολογίες ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια, μειώνει την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και προσφέρει βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.
Η Ελλάδα στο επίκεντρο ενεργειακών εξελίξεων
Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο γεωπολιτικό τοπίο της ενέργειας, διασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια δική της και των γειτόνων της:
- Ενεργειακή διασύνδεση: Η ολοκλήρωση της Ρεβυθούσας και του TAP έφερε φυσικό αέριο στην περιοχή, τροφοδοτώντας μονάδες τηλεθέρμανσης και δίκτυα.
- Νότιος Διάδρομος: Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, έως και την Ουκρανία, μέσω του Νοτίου Διαδρόμου.
- Υδρογόνο: Ο νέος αγωγός είναι “hydrogen ready”, ικανός να μεταφέρει καθαρό υδρογόνο στο μέλλον, τροφοδοτώντας την Ελλάδα και την Ευρώπη.
- Μονάδα Hellenic Hydrogen: Η μονάδα στο Αμύνταιο θα αξιοποιήσει πράσινη ενέργεια από ΑΠΕ της περιοχής και θα συνδεθεί με τον αγωγό.
Η μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στην πράσινη ενέργεια αποτελεί φιλόδοξη προσπάθεια:
- Αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου: Η περιοχή στρέφεται προς ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, αφήνοντας πίσω το λιγνίτη.
- Πρότυπο ενεργειακής μετάβασης: Η Δυτική Μακεδονία, με την εμπειρία και τους πόρους της, έχει τη δυνατότητα να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης σε εθνικό επίπεδο.
Παράλληλα, η Ελλάδα αναγνωρίζεται για την ηγετική της θέση στον ενεργειακό τομέα:
- Αντιπροεδρία Eurelectric: Ο κ. Στάσσης, Αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, ηγείται της Eurelectric, αναδεικνύοντας την πρόοδο της χώρας και της εταιρείας.
- Αξία ΔΕΗ: Η αξία της ΔΕΗ έχει εκτοξευθεί στα 3,4 δισ., με δραστηριότητα στα Βαλκάνια, επενδύσεις και εξαγορές. Σδούκου: Εντός του έτους η ολοκλήρωση του νέου αγωγού στη Δ. Μακεδονία
- Σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία: Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα σημαντικό σχέδιο για την περιοχή, με έμφαση στην καινοτομία (π.χ. υδρογόνο) και την αναβάθμιση του δικτύου.
Συνολικά, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας, υιοθετώντας ηγετική θέση στην Ευρώπη και προωθώντας την ενεργειακή ασφάλεια, την πράσινη ανάπτυξη και την καινοτομία.