ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΙΔΕΩΝΧΡΗΣΙΜΟΠOΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ DESIGN THINKING
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σεμινάριο – Workshop
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΙΔΕΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠOΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ DESIGN THINKING
Τετάρτη 5/6/2024 και Πέμπτη 6/6/2024 , ώρα 12:00 -16:00
Αίθουσα Α2, Κτίριο Σχολής Οικονομίας και Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τρίπολη
Το Εργαστήριο Στρατηγικής Διοίκησης, Διαχείρισης Ποιότητας και Ανθρωποκεντρικών Τεχνολογιών (Διευθυντής Εργαστηρίου Θάνος Κριεμάδης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας) και το Εργαστήριο Συστημάτων Λογισμικού και Βάσεων Δεδομένων (Διευθυντής Εργαστηρίου Κώστας Βασιλάκης, Καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομίας και Τεχνολογίας) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, υλοποιώντας το στρατηγικό τους σχέδιο, που αφορά στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μέσω του διαμοιρασμού της γνώσης και της στενής συνεργασίας με την αγορά, διοργανώνουν Σεμινάριο-Workshop με τίτλο «Ανάπτυξη και επιτυχής υλοποίηση ιδεών χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία Design Thinking» σε συνεργασία με τον επιστημονικό και εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SCIENCE VIEW, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης την Τετάρτη 5/6/2024 και Πέμπτη 6/6/2024, ώρα 12:00 – 16:00, στην αίθουσα Α2, Κτίριο Σχολής Οικονομίας και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Τρίπολη.
Το Έργο SciCultureD – https://scicultured.eu/
Το SciCultureD είναι ένα έργο Erasmus+ το οποίο προσδοκά στην εμπλοκή όλων των πολιτών σε συζητήσεις γύρω από την κοινωνία σε ζητήματα που την αφορούν. Σε ένα περιβάλλον που αντιμετωπίζει ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες προκλήσεις, η σωστή διαχείριση αυτών, απαιτούν πολυεπίπεδες προσεγγίσεις, συν-δημιουργία μεταξύ κλάδων για την εύρεση λύσεων που ταιριάζουν σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Η κοινοπραξία αποτελείται από δύο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Μάλτας και Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Δυτικής Νορβηγίας) και δύο οργανισμούς που ασχολούνται με την επικοινωνία της επιστήμης και την εμπλοκή όλων των πολιτών στην συνδημιουργία λύσεων (Science View, Ελλάδα και city2science, Γερμανία). ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΙΔΕΩΝΧΡΗΣΙΜΟΠOΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ DESIGN THINKING
Χρησιμοποιούμε μια διεπιστημονική και συνεργατική προσέγγιση για συζήτηση σε τρέχοντα ζητήματα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Στο πλαίσιο του έργου φέρνουμε μαζί την επιστήμη, τις τέχνες και την επιχειρηματικότητα με απώτερο σκοπό να προταθούν λύσεις οι οποίες θα είναι υλοποιήσιμες και βιώσιμες.
Σκοπός του Σεμιναρίου – Workshop
Σκοπός του Σεμιναρίου – Workshop είναι να αναδείξει ιδέες των συμμετεχόντων οι οποίες με τη συνεργασία σε ομάδες θα μπορούν να υλοποιηθούν. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τρόπους και μεθόδους που θα είναι χρήσιμες για την ανάπτυξη, εφαρμογή και υλοποίηση των ιδεών τους (π.χ. Design Thinking Approach). Επίσης θα παρουσιαστούν οι τρόποι με τους οποίους θα υποστηριχθούν οι ιδέες αυτές από τους ειδικούς που μπορεί να προσφέρει το έργο SciCultureD και να καθοδηγήσουν την υλοποίηση αυτών των ιδεών. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν διεπιστημονικά με την παρουσία συμμετεχόντων τόσο από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας όσο και από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.
Το πρόγραμμα του Σεμιναρίου – Workshop.
1 η Ημέρα: Τετάρτη 5 Ιουνίου (12:00 – 16:00)
– Παρουσίαση του έργου SciCulturreD και της μεθοδολογίας του (10’)
– Παρουσίαση της μεθοδολογίας Design Thinking (20’)
– Ανάπτυξη ιδεών και διαχείριση τους ώστε να υλοποιηθούν (εφαρμογή της μεθοδολογίας Design Thinking) – (30’)
– Καμβάς Επιχειρηματικών Μοντέλων – Καθηγητής Θάνος Κριεμάδης (30’)
– Πρακτική εξάσκηση της μεθοδολογίας σε ομάδες (2,5 ώρες)
Οι ομάδες θα εργαστούν με την υποστήριξη των εκπαιδευτών ώστε να οδηγηθούν στην επιλογή των κατάλληλων ιδεών (λίστα με ιδέες θα δοθούν αλλά οι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν και δικές τους ιδέες μετά από κοινή απόφαση των ομάδων).
2 η Ημέρα: Πέμπτη 6 Ιουνίου (12:00 – 16:00)
– Πρακτική εξάσκηση της μεθοδολογίας σε ομάδες (2 ώρες)
Οι ομάδες θα εργαστούν με την υποστήριξη των εκπαιδευτών ώστε να οδηγηθούν στην επιλογή των κατάλληλων ιδεών (λίστα με ιδέες θα δοθούν αλλά οι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν και δικές τους ιδέες μετά από κοινή απόφαση των ομάδων).
– Ανάπτυξη Καινοτομίας – Design Thinking – Καθηγητής Κώστας Βασιλάκης (30’)
– Παρουσίαση των ιδεών/έργων από τις ομάδες (1 ώρα)
– Παρουσίαση τρόπων υποστήριξης και υλοποίησης των ιδεών (1 ώρα)
Θα παρουσιαστούν τρόποι εκμετάλλευσης των ιδεών από τις ομάδες ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Επίσης δυνατότητες συνεργασίας με αντίστοιχους φορείς από την Ευρώπη αλλά και με άτομα/ομάδες που ανήκουν στο δίκτυο συνεργατών του SciCultureD.
Ο Εισηγητής είναι ο κ. Μενέλαος Σωτηρίου, Ιδρυτής και Πρόεδρος του οργανισμού Science View ο οποίος ειδικεύεται στην εφαρμογή καινοτόμων διεπιστημονικών προσεγγίσεων τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης όσο και των επιχειρήσεων. Ένα πολύ σύντομο βιογραφικό ακολουθεί:
Ο κ. Μενέλαος Σωτηρίου (BSc Mathematics,) δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαίδευσης και της επικοινωνίας της επιστήμης με 25 χρόνια διεθνούς εργασιακής εμπειρίας. Έχει Master στη Διοίκηση
Ολικής Ποιότητας. Αναπτύσσει και εφαρμόζει διεπιστημονικές μεθόδους για την εκπαίδευση και κατάρτιση ερευνητών, εκπαιδευτικών και φοιτητών/μαθητών ώστε να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες τόσο για την ανάπτυξη νέων ιδεών αλλά και για τη διαχείριση και την επικοινωνία αυτών. Έχει συμμετάσχει σε πολλά χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα έργα. Είναι ο Πρόεδρος και Ιδρυτής της Science View (www.scienceview.gr). Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (2011 – 2015) της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οργανισμών Δημοσιογραφίας Επιστήμης (EUSJA – www.eusja.org) ενώ από τον Αύγουστο του 2016 είναι επιστημονικός συνεργάτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Center for Creativities, Arts and Science
Education (CASE – http://casecenter.no/) με έδρα την Νορβηγία. Επίσης ήταν σύμβουλος έκδοσης του ηλεκτρονικού περιοδικού “Ε&Τ” (www.et-online.gr) για την έρευνα και την τεχνολογία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.
Το Σεμινάριο-Workshop απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές-τριες των Τμημάτων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Οικονομικών Επιστημών, σε στελέχη επιχειρήσεων και δημοσίων Οργανισμών που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τη γνώση τους στις νέες τεχνολογίες και στο ευρύ κοινό.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
– Εργαστήριο Στρατηγικής Διοίκησης, Διαχείρισης Ποιότητας και Ανθρωποκεντρικών Τεχνολογιών (Διευθυντής Καθηγητής Θάνος Κριεμάδης)
Email: thkriemadis@yahoo.com
– Εργαστήριο Συστημάτων Λογισμικού και Βάσεων Δεδομένων (Διευθυντής Καθηγητής Κώστας Βασιλάκης) Email: costas@uop.gr ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΙΔΕΩΝΧΡΗΣΙΜΟΠOΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ DESIGN THINKING