Top News Επικαιρότητα Υγεία Ψυχολογία

Σεξουαλική πλήξη: Η επίδραση του χρόνου (;) στην ερωτική ζωή

Σεξουαλική πλήξη: Η επίδραση του χρόνου (;) στην ερωτική ζωή

Σεξουαλική πλήξη: Η επίδραση του χρόνου (;) στην ερωτική ζωή

Η συμπεριφορά ενός ανθρώπου σε σεξουαλικά θέματα είναι συχνά ένα πρότυπο για το σύνολο των υπόλοιπων τρόπων αντίδρασής του στη ζωή.“- Freud

Το σεξ αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στην Ψυχοθεραπεία. Ανεξάρτητα με το τι ακριβώς θέλει να προσεγγίσει ο κάθε θεραπευόμενος είναι γεγονός πως συνεχίζει να αποτελεί ένα θέμα ταμπού. Όταν μιλάμε για μια συναισθηματική σχέση με μια σχετική διάρκεια στο χρόνο, υπάρχουν ζευγάρια που δε θεωρούν την ερωτική επαφή ως πρωτεύον θέμα. Ωστόσο, κατά γενική ομολογία συμβάλλει στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της οικειότητας του ζευγαριού.

Υπάρχει η πεποίθηση πως όταν πρόκειται για μια μακροχρόνια σχέση, η σεξουαλική πλήξη είναι κάτι αναπόφευκτο. Τι ακριβώς συμβαίνει όμως; Είναι γεγονός πώς η συνεχής επανάληψη (σε οποιοδήποτε θέμα αναφερόμαστε) μπορεί με τον καιρό να γίνει κουραστική και βαρετή. Το ίδιο συμβαίνει και μόλις η επαφή γίνεται ρουτίνα.

Σεξουαλική πλήξη: Η επίδραση του χρόνου (;) στην ερωτική ζωή

Η σεξουαλική πλήξη μπορεί να έρθει (πέρα από τη ρουτίνα) και εξαιτίας προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ζευγάρι στην καθημερινότητά του. Για να λυθούν τα προβλήματα αυτά το ζευγάρι οφείλει να επικοινωνεί. Και εδώ επιστρέφουμε σε αυτό που είπε ο Freud: “Η συμπεριφορά ενός ανθρώπου σε σεξουαλικά θέματα είναι συχνά ένα πρότυπο για το σύνολο των υπόλοιπων τρόπων αντίδρασής του στη ζωή. Έτσι λοιπόν, αν τα άτομα που απαρτίζουν το ζευγάρι δεν έχουν μάθει να επικοινωνούν το πώς νιώθουν, το τι χρειάζονται και το τι θα ήθελαν να αλλάξουν το ίδιο συμβαίνει και στο σεξ. Επιθυμίες και ανάγκες μένουν πνιγμένες στην “ντροπή” και η ρουτίνα συνεχίζεται. Η ανάγκη για νέες εμπειρίες και η τάση να σταματάμε να δίνουμε προσοχή όταν κάτι το θεωρούμε δεδομένο τροφοδοτούν ακόμα περισσότερο την πλήξη.

Πώς όμως ξεπερνάμε αυτή την πλήξη;

Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, θα πρέπει πρώτα να απαντήσουμε σε μια άλλη: Θέλουμε να ξεπεράσουμε την πλήξη; Όταν το συναισθηματικό δέσιμο του ζευγαριού είναι δυνατό και μιλάμε για σχέση που δεν έχει έρθει σε τέλμα (και όχι αποκλειστικά ερωτικό) τότε θα είναι και πιο εύκολο να υπάρξει συνεργασία ώστε να βρεθεί λύση.

Τι μπορείτε να κάνετε; Σεξουαλική πλήξη: Η επίδραση του χρόνου (;) στην ερωτική ζωή

  • Αρχικά, μη το αναβάλλεται. Όσο καθυστερείτε τη συζήτηση το πρόβλημα δεν λύνεται απλώς μετατίθεται για αργότερα. Μιλήστε ανοιχτά με το έτερο ήμισυ για τις ανησυχίες και τις σκέψεις σας και δώστε τον απαραίτητο χώρο ώστε να εκφραστεί και η άλλη πλευρά. Εκμεταλλευτείτε την οικειότητα που υπάρχει μεταξύ σας και επικοινωνήστε. Μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις.
  • Εξερευνήστε το ερωτικό κομμάτι. Συζητήστε για το τι θα θέλατε να συμπεριλάβετε κατά την επαφή. Το σεξ δε χρειάζεται να είναι πάντα αυθόρμητο. Προγραμματίστε ένα ραντεβού που θα σας βοηθήσει να θυμηθείτε τις πρώτες φορές που βρεθήκατε. Αυτό από μόνο του θα λειτουργήσει διεγερτικά.
  • Πάρτε λίγο περισσότερο προσωπικό χρόνο. Τα άτομα που είναι σε μακροχρόνιες σχέσεις είναι επόμενο να αποκτούν κοινή καθημερινότητα. Αυτό από μόνο του ενισχύει την ερωτική πλήξη καθώς μειώνεται η προσμονή να δεις τον άλλον. Πάρτε λίγο χρόνο μέσα στη μέρα χώρια ο ένας από τον άλλο. Αν δε μιλάμε για συγκατοίκηση, μπορείτε να μη βρεθείτε για μία- δύο μέρες. Ενισχύοντας την προσμονή θα ενισχυθεί και η επιθυμία.

Επιστρέψτε στα πρώτα σας ραντεβού και θυμηθείτε τους λόγους που σας έκαναν να θέλετε ο ένας τον άλλον. Το μόνο εμπόδιο που είναι απροσπέραστο είναι αυτό που δε μας ενδιέφερε πραγματικά να ξεπεράσουμε.

Νάγια Γιαννοπούλου

Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια

Related posts

Όταν, τελικά, οι γονείς χωρίζουν – Οι επιπτώσεις του διαζυγίου

Arcadia Spot NG

Ναρκισσιστική Κακοποίηση – Τα 3 συνήθη στάδια στη σχέση

Arcadia Spot NG

Τι είναι, τελικά, αυτό το κενό που νιώθεις μέσα σου

Arcadia Spot NG

Leave a Comment