Επικαιρότητα Περιφέρεια

Τατούλης για τη Διεθνούς Ημέρα Μουσείων

tatoulis

Ο Πέτρος Τατούλης για τη Διεθνούς Ημέρα Μουσείων έκανε δηλώσεις σχετικά με το πολιτιστικό έργο τους όταν ήταν Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της παράταξης “Νέα Πελοπόννησος” δήλωσε:

«Η ανάδειξη του πολιτιστικού μας αποθέματος αποτελούσε για μένα και τους συνεργάτες μου προτεραιότητα καθ’όλη τη διάρκεια της Περιφερειακής μας θητείας. Επενδύσαμε στον πολιτισμό περίπου 70.000.000€, αναβαθμίζοντας και προβάλλοντας το πολιτιστικό προϊόν της Πελοποννήσου, δημιουργώντας πόλο έλξης τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες των περιοχών αυτών, ενισχύοντας την τοπική μας οικονομία.

Η λίστα με τα πολιτιστικά επιτεύγματα στην θητεία του ως Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

  • Εμβληματικό έργο σε όλη αυτή την προσπάθεια μας το αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, το οποίο βραβεύτηκε από την κριτική επιτροπή του «European Museum Forum» στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας με την ύψιστη αναγνώριση για «εξέχοντα επιτεύγματα». Το συγκεκριμένο Μουσείο συνιστά ένα κόσμημα για την Πελοπόννησο, την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενισχύοντας την πολιτιστική μας θέση σε Διεθνές επίπεδο.
  • Μετά από την επίλυση πολύπλοκων και δύσκολων προβλημάτων καταφέραμε να πάρει σάρκα και οστά ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία της Χώρας, της αρχαιότερης πόλης στην Ηπειρωτική Ευρώπη, το Μουσείο του Άργους. Ένα έργο το οποίο ωριμάσαμε μελετητικά μετά από διαρκείς και επίπονες προσπάθειες και ως Περιφερειάρχης υπέγραψα την ένταξη του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014 – 2020», προϋπολογισμού 5.000.000€. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος, γιατί μαζί με τους συνεργάτες μου κάναμε τη δέσμευση μας αυτή πράξη.
  • Αναδείξαμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πολιτιστικού πλούτου της Νότιας Λακωνίας με τις σημαντικές παρεμβάσεις μας στη βελτίωση των υποδομών του Μουσείου της Νεάπολης.
  • Υλοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της Κορίνθου, προχωρήσαμε στην αναβάθμιση του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου, συμβάλλοντας στην ανάδειξη Ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών, ξεκινώντας από τις αρχές του 19 ου αιώνα.
  • Θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά σε ένα έργο το οποίο είναι απόλυτα ταυτισμένο με τη θητεία της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής, το νέο αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης.

Για το συγκεκριμένο Μουσείο ως Υφυπουργός Πολιτισμού στη θητεία μου στο Υπουργείο ανέλαβα πρωτοβουλίες για να εξασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την αγορά του οικοπέδου.


Ως Περιφερειάρχης τίμησα την υπόσχεση που είχα δώσει στους πολίτες της Λακωνίας και της Σπάρτης για τη δημιουργία ενός Μουσείου αντάξιου της εμβληματικής αυτής πόλης. Ξεπεράσαμε σημαντικά τεχνικά και διοικητικά προβλήματα. Αγνοήσαμε τις τοπικές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Καταφέραμε να προκηρύξουμε Διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, με πόρους που διέθεσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, βάζοντας τα θεμέλια για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου.


Το Μουσείο της Σπάρτης θα αποτελέσει ένα Οικουμενικό Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την εμβληματική πρωτεύουσα της Λακωνίας».

Related posts

«Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»: WORKSHOP στις 24/04/2024

Arcadia Spot NG

ΤΕΕ: εκδήλωση για τον Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο Κτιρίων

Arcadia Spot NG

Ο Δημήτρης Πτωχός στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κορινθίας

Arcadia Spot NG

Leave a Comment