Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Ακίνητα “αγνώστου ιδιοκτήτη”: Τελευταία ευκαιρία για διόρθωση πριν περιέλθουν στο Δημόσιο

Ακίνητα "αγνώστου ιδιοκτήτη": Τελευταία ευκαιρία για διόρθωση πριν περιέλθουν στο Δημόσιο

Ακίνητα “αγνώστου ιδιοκτήτη”: Τελευταία ευκαιρία για διόρθωση πριν περιέλθουν στο Δημόσιο

Τον ερχόμενο Νοέμβριο τίθεται σε ισχύ ένα σημαντικό χρονικό ορόσημο για εκατοντάδες χιλιάδες αδήλωτες στο Κτηματολόγιο ιδιοκτησίες. Από την 1η Δεκεμβρίου 2024, τα ακίνητα αυτά, που φέρουν την ένδειξη “αγνώστου ιδιοκτήτη”, θα αρχίσουν να περιέρχονται στο Δημόσιο.

Πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα που αγγίζει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, καθώς εκτιμάται ότι σε 111 περιοχές της χώρας, όπου ήδη λειτουργούν Κτηματολογικά Γραφεία, υπάρχουν 389.836 αδήλωτα δικαιώματα (ακίνητα), ποσοστό 5,50% επί του συνόλου.

Τι σημαίνει η μη δήλωση:

  • Απώλεια ιδιοκτησιακού δικαιώματος: Εάν δεν γίνει διόρθωση των ανακριβών εγγραφών έως το τέλος Νοεμβρίου 2024, οι ιδιοκτήτες χάνουν οριστικά κάθε αδήλωτο δικαίωμα ιδιοκτησίας.
  • Μόνο χρηματική αποζημίωση: Σε περίπτωση μη δήλωσης, οι ιδιοκτήτες μπορούν μεν να προσφύγουν στα δικαστήρια, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο.
  • Εξαίρεση: Η επανάκτηση του ακινήτου είναι εφικτή μόνο κατ’ εξαίρεση, εφόσον το δικαστήριο το κρίνει.

Πώς να διορθώσετε λάθος εγγραφές:

  • Έως τέλος Νοεμβρίου 2024: Για τις 36 περιοχές όπου οι εγγραφές οριστικοποιήθηκαν το 2018, υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σφαλμάτων έως το τέλος Νοεμβρίου 2024 με τη διαδικασία του προδήλου σφάλματος.
  • Για τις υπόλοιπες περιοχές:
    • Παλαιά προγράμματα: Ακίνητο χαρακτηρίζεται “αγνώστου ιδιοκτήτη” εάν δεν δηλωθεί έως 31/12/2023.
    • Νέα προγράμματα (από 2008): Ακίνητο χαρακτηρίζεται “αγνώστου ιδιοκτήτη” εάν δεν δηλωθεί εντός 8ετίας από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου.

Πού να απευθυνθείτε:

Για τυχόν διευκρινίσεις ή για να ξεκινήσετε τη διαδικασία διόρθωσης, μπορείτε να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο ή στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Κτηματολογίου και Γεωγραφικού Σχεδιασμού (https://www.ktimatologio.gr/). Ακίνητα “αγνώστου ιδιοκτήτη”: Τελευταία ευκαιρία για διόρθωση πριν περιέλθουν στο Δημόσιο

Related posts

Κτηματολόγιο: Παρατείνεται η ανάρτηση σε περιοχές της Π.Ε. Αρκαδίας

ArcadiaSpot Team

Κάλεσμα ΤΕΕ για συμμετοχή μηχανικών στις Επιτροπές Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης

#omada_Arcadia_Spot*

Συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου με επιτροπή κατοίκων του Βουνού, Ευάνδρου, Στρίγκου και Κανδάλου σχετικά με το Κτηματολόγιο

#omada_Arcadia_Spot*

Leave a Comment