Dictum Factum

Κουτσογιάννης Δημήτρης | Μέλος του Ομίλου Μελέτης Ιστορίας – Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «ΠΥΡΑΜΙΑ» στο Dictum Factum

koutsogiannis-perifanou-astros

«Έχουμε χρέος και καθήκον να διασώσουμε την κληρονομιά μας…»

Ο Δημήτρης Κουτσογιάννης, Μέλος του Ομίλου Μελέτης Ιστορίας – Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «ΠΥΡΑΜΙΑ» στο WebTv στούντιο του arcadiaspot στην εκπομπή Dictum Factum ΄΄ατάκα κι επί τόπου΄΄ με τη δημοσιογράφο Γιώτα Περήφανου.


Ο κος Κουτσογιάννης με αγάπη και σεβασμό στο «αστέρι» του Αργολικού, στον τόπο που έζησε σχεδόν όλη τη ζωή του, σήμερα πια συνταξιούχος του Εμπορικού Ναυτικού, μοιράζεται μαζί μας εικόνες καθημερινές από το Παράλιο Άστρος με την «πολύ μακρά ιστορία που αρχίζει πολλούς αιώνες πριν», όπως εξηγεί χαρακτηριστικά. 

stella-nisi-astros
Χάρτης του Matthias Quad (1600). Tο «Νησί», σε κόκκινο κύκλο, αναφέρεται ως Stella (Photo Credits: Άστρον Πυράμια Άστρος Π. Άστρος)


Μαζί με τον δραστήριο Όμιλο «ΠΥΡΑΜΙΑ» σε μια προσπάθεια προβολής, διάσωσης και διάδοσης της βαθιάς πολιτισμικής κληρονομιάς, εκφράζει τους προβληματισμούς του για την αυριανή μέρα, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ένα «νησί» με πλούσια ιστορική και λαογραφική παράδοση, ενώ στο παρελθόν έχουν καταγραφεί και σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα κλασικών, ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων.
Καταλυτικός ήταν ο ρόλος του Παραλίου Άστρους και κατά την Επανάσταση του 1821 καθώς συνδέθηκε μεταξύ άλλων και με την άφιξη του Δημητρίου Υψηλάντη.

Μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες, ενημερώνει ο κ. Κουτσογιάννης, «…έχουν κοντοσταθεί στην αποβάθρα μας ατενίζοντας το απέραντο μπλε…».

Διαβάστε επίσης: Σωτήρης Δογάνης | Ο διεθνούς φήμης ερμηνευτής στο Dictum Factum


Ο πολιτισμός, όμως, ενός τόπου αν δεν διατηρηθεί και εξελιχθεί δεν θα ευημερήσει… Ο κ. Κουτσογιάννης με λύπη μας πληροφορεί πως πολλά μνημεία έρημα πια απομεινάρια περασμένων μεγαλείων χαράζουν το δικό τους μοναχικό ταξίδι... Μισογκρεμισμένες μνήμες και εικόνες άλλων εποχών εγκαταλελειμμένες σε μια τύχη δύστυχη για έναν τόπο που κάποτε υπήρξε το μοναδικό λιμάνι της Βόρειας Κυνουρίας και της Αρκαδίας, δέσποζε σαν η μόνη πύλη διακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων της ενδοχώρας, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης, μέλος του Ομίλου Μελέτης Ιστορίας – Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «ΠΥΡΑΜΙΑ», στην εκπομπή Dictum Factum και τη δημοσιογράφο Γιώτα Περήφανου μέσα από το Official κανάλι του ArcadiaSpot στο YouTube


Ο κ. Κουτσογιάννης, επιθυμεί οι νεότερες γενιές να παραλάβουν ένα μεγάλο τμήμα από την πνευματική παρακαταθήκη της γενέτειρας τους και να το γιγαντώσουν, να το κρατήσουν ζωντανό, αθάνατο. Όμως οι αρμόδιοι Φορείς και οι Τοπικές Αρχές θα πρέπει πια σοβαρά να ασχοληθούν με τον ευαίσθητο τομέα του Πολιτισμού και να πράξουν τα αυτονόητα καθώς ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για το Παράλιο Άστρος και τη ξεχασμένη στο χρόνο κληρονομιά του.
Μια πράγματι ενδιαφέρουσα συζήτηση με πολλούς αποδέκτες και μηνύματα για το έργο που παραλαμβάνει, επίσημα, από την 1η Σεπτεμβρίου η νέα Δημοτική Αρχή.

Ιστορικό Φωτογραφικό Λεύκωμα: Ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο (Photo Credits: Άστρον Πυράμια Άστρος Π. Άστρος)

Ραντεβού, λοιπόν, στο Dictum Factum με τη Γιώτα Περήφανου 
΄΄ατάκα κι επί τόπου΄΄ 

perifanou-dictum-factum

Related posts

Εκδηλώσεις εορτασμού για την Ιστορική Μάχη των Δολιανών της 18ης Μαΐου 1821

#omada_Arcadia_Spot*

H Ευρωπαϊκή Ημέρα του Δικτύου Natura 2000 θα εορταστεί στη λιμνοθάλασσα του Μουστού

#omada_Arcadia_Spot*

Μελέτες ωρίμανσης πράσινου σημείου και μονάδας κομποστοποίησης στην Βόρεια Κυνουρία

#omada_Arcadia_Spot*

Leave a Comment