Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία Ροή Ειδήσεων

Ακρίβεια: Ποια προϊόντα είναι πανάκριβα στην Ελλάδα

Ακρίβεια: Ποια προϊόντα είναι πανάκριβα στην Ελλάδα

Ακρίβεια: Ποια προϊόντα είναι πανάκριβα στην Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να μεταφέρει το ζήτημα της αντιμετώπισης των πολυεθνικών εταιρειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος της είναι να τερματιστούν οι πρακτικές που οδηγούν σε σημαντικές διαφορές στις τιμές των προϊόντων σε διαφορετικές χώρες.

Εκτός από το transfer pricing, το Υπουργείο Ανάπτυξης εστιάζει και σε άλλες πρακτικές που χρησιμοποιούνται για να αυξηθεί τεχνητά η τιμή των προϊόντων στην Ελλάδα, ιδίως όταν η θυγατρική εταιρεία είναι εμπορική και όχι παραγωγική. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

  • Υπερβολικά υψηλά δικαιώματα χρήσης (royalties): Όταν μια πολυεθνική δεν παράγει προϊόντα στην Ελλάδα αλλά τα εισάγει από θυγατρική, μπορεί να καθορίσει υψηλά δικαιώματα χρήσης για το προϊόν, αυξάνοντας τεχνητά την τιμή του.
  • Τεχνητή τιμολόγηση πρώτων υλών: Ακόμα και όταν υπάρχει παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα, η πολυεθνική μπορεί να τιμολογήσει τις πρώτες ύλες σε υψηλές τιμές, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής και άρα την τελική τιμή.
  • Δανεισμός με υψηλά επιτόκια: Η μητρική εταιρεία μπορεί να δανείσει την θυγατρική με υψηλά επιτόκια, αυξάνοντας τα λειτουργικά έξοδα και άρα την τελική τιμή του προϊόντος.

Αυτές οι πρακτικές, γνωστές και ως “transfer pricing”, έχουν ως στόχο τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της πολυεθνικής, αλλά παράλληλα οδηγούν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών για τους καταναλωτές.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης διενεργεί ελέγχους σε εταιρείες για να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει τέτοιες πρακτικές, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και την διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

Έρευνα αποκαλύπτει μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές προϊόντων στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, η σύγκριση ηλεκτρονικά των τιμών σε δημοφιλείς αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και έξι άλλες ευρωπαϊκές χώρες (με βάση τα μερίδια αγοράς σε κάθε χώρα) αποκαλύπτει ανησυχητικές αποκλίσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η έρευνα εστιάζει σε βασικά προϊόντα διατροφής και καθημερινής χρήσης, φέρνοντας στο φως ενδεικτικά παραδείγματα:

  • Πατατάκια: Η τιμή ανά συσκευασία στην Ελλάδα φτάνει τα 3,38 ευρώ, σχεδόν διπλάσια από την τιμή στη Γαλλία (1,99 ευρώ).
  • Σοκολατένια κουφετάκια: Μια δημοφιλής μάρκα πωλείται στην Ελλάδα 3,68 ευρώ, ενώ στην Ισπανία και Ιταλία η τιμή ανά συσκευασία (250γρ) κυμαίνεται στα 3,09 ευρώ και 3,57 ευρώ αντίστοιχα.
  • Απορρυπαντικό ρούχων: Η τιμή ενός γνωστού απορρυπαντικού σε σκόνη (50 μεζούρες) αγγίζει τα 15,25 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ σε χώρες όπως η Ιταλία (16,80 ευρώ) και η Ισπανία (12,85 ευρώ) είναι αισθητά χαμηλότερη.

Επιπλέον, η έρευνα λαμβάνει υπόψη και την αγοραστική δύναμη, η οποία στην Ελλάδα είναι αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, καθιστώντας τις διαφορές στις τιμές ακόμα πιο δυσβάσταχτες για τους Έλληνες καταναλωτές. Ακρίβεια: Ποια προϊόντα είναι πανάκριβα στην Ελλάδα

Τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν την ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου των αδικαιολόγητα υψηλών τιμών στην Ελλάδα και την προστασία των καταναλωτών.

Related posts

Πώς θα διαμορφωνόταν η Ευρωβουλή αν ψήφιζε μόνο η Πελοπόννησος;

Arcadia Spot NG

Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών στην Τρίπολη

Arcadia Spot NG

Ευρωεκλογές 2024 – 8 κόμματα στην Ευρωβουλή – Ποιοι εκλέχθηκαν

Arcadia Spot NG

Leave a Comment