Διεθνή Επικαιρότητα Οικονομία

Αλλαγές στην Booking μετά από απόφαση της Ε.Ε.

Αλλαγές στην Booking μετά από απόφαση της Ε.Ε.

Αλλαγές στην Booking μετά από απόφαση της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε την Booking.com “ρυθμιστή πρόσβασης” (gatekeeper platform) βάσει της Πράξης για τις Ψηφιακές Αγορές. Η απόφαση αυτή φέρνει σημαντικές αλλαγές για τους Έλληνες ξενοδόχους και τις online πλατφόρμες κρατήσεων.

Πώς επηρεάζονται οι ξενοδόχοι:

  • Μεγαλύτερη ευελιξία στις τιμές: Η Booking.com θα υποχρεωθεί να καταργήσει τις ρήτρες εξίσωσης τιμών (rate parity clauses), επιτρέποντας στους ξενοδόχους να προσφέρουν διαφορετικές τιμές στα δικά τους κανάλια σε σχέση με την πλατφόρμα.
  • Διαφάνεια στα δεδομένα: Η Booking.com θα πρέπει να μοιράζεται με τους ξενοδόχους τα δεδομένα που δημιουργούνται από τις καταχωρήσεις τους.
  • Δίκαιη ταξινόμηση: Αναμένεται μεγαλύτερη διαφάνεια στην ταξινόμηση των ξενοδοχείων, με ορατή διάκριση μεταξύ ξενοδοχείων, αδειοδοτημένων τουριστικών καταλυμάτων και βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Οφέλη για τους καταναλωτές:

  • Διαφανές σύστημα: Οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε σαφείς και συγκρίσιμες πληροφορίες για όλα τα τουριστικά καταλύματα, τις αξιολογήσεις τους και τις προσφορές τους.
  • Καλύτερες επιλογές: Θα μπορούν να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές που ταιριάζουν στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό τους. Αλλαγές στην Booking μετά από απόφαση της Ε.Ε.

Ιστορική απόφαση:

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρείται ιστορική νίκη για τον ξενοδοχειακό κλάδο της Ευρώπης. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, την χαρακτήρισε “αλλαγή στους κανόνες του παιχνιδιού” και τόνισε ότι “η φιλοξενία έχει πολλά να δώσει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο υγιής ανταγωνισμός”.

Επόμενα βήματα:

Η Booking.com έχει έξι μήνες για να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες. Αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των online πλατφορμών κρατήσεων.

Related posts

Πρόσκληση συνάντησης για την Πρωτοβουλία ICC & των Local Green Deals

Arcadia Spot NG

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει 60% ηλεκτροκίνητα οχήματα έως το 2040

Arcadia Spot GZ

Σύμπραξη Επιμελητήριου Αρκαδίας και Επιμελητηρίου Μεσσηνίας (pics)

Arcadia Spot FG

Leave a Comment