Βρετανικό Μουσείο: 23 μαρμάρινες πλάκες από τον “δεύτερο Παρθενώνα“!
Εκτός από τα περίφημα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο φιλοξενεί και 23 μαρμάρινες πλάκες από τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, γνωστού και ως “δεύτερος Παρθενώνας”.
Αυτές οι πλάκες, κομμάτια της ζωφόρου του ναού, κοσμούνται με μνημειώδεις απεικονίσεις:
- 12 πλάκες: Η ηρωική Αμαζονομαχία, η σύγκρουση Ελλήνων και Αμαζόνων.
- 11 πλάκες: Η θρυλική Κενταυρομαχία, η μάχη Λαπιθών και Κενταύρων.
Η ιστορία της λεηλασίας τους, όμως, αφήνει μια πικρή γεύση.
1812: Η αρχή της καταστροφής
Στις αρχές του 19ου αιώνα, οι Βρετανοί αρχιτέκτονες Cockerell και Foster έφτασαν στην Ελλάδα. Εκεί, ίδρυσαν μια εταιρεία αρχαιοθηρών και ξεκίνησαν ανασκαφές στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα.
Με δωροδοκίες και εκμεταλλευόμενοι την αστάθεια της περιόδου, κατάφεραν να αποσπάσουν άδεια από τον Βελή πασά για την απομάκρυνση των μνημείων.
1815: Η λεηλασία ολοκληρώνεται
Το 1815, οι πλάκες της ζωφόρου, μαζί με άλλα γλυπτά, μεταφέρθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο.
Η πράξη αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από αρχαιολόγους και διανοούμενους, οι οποίοι την χαρακτήρισαν βανδαλισμό και ληστεία.
Σήμερα: Η διεκδίκηση της επιστροφής
Η Ελλάδα διεκδικεί την επιστροφή των μαρμάρων του Επικούριου Απόλλωνα, όπως και των Γλυπτών του Παρθενώνα, από το Βρετανικό Μουσείο.
Η βρετανική πλευρά αρνείται, επικαλούμενη την “ασφαλέστερη” φύλαξή τους στο Λονδίνο.
Η διαμάχη αγγίζει ευρύτερα ζητήματα επαναπατρισμού αρχαιοτήτων και ηθικής της αρχαιολογικής έρευνας.
Προς ένα μέλλον με ενότητα;
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα μνημεία αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κληρονομιάς. Η φυσική τους θέση είναι στον τόπο που δημιουργήθηκαν, πλάι στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα.
Η επιστροφή τους θα αποτελούσε μια πράξη ιστορικής δικαίωσης και θα συμβόλιζε την ενότητα ενός πολιτισμού με την πλούσια κληρονομιά του.
Ελπίζουμε η φωνή της Ελλάδας να εισακουστεί και τα μάρμαρα του “δεύτερου Παρθενώνα” να βρουν τον δρόμο τους για την ορθή τους θέση, στην γενέτειρά τους.