Αρκάδες Αφιερώματα

Γιάννης Κούρος | Ο ”αενάως κινούμενος” υπερμαραθωνοδρόμος

Γιάννης Κούρος

Ο Γιάννης Κούρος γεννήθηκε το 1956, στη Τρίπολη -Αρκαδία- . Από το 1990 ζει στην Αυστραλία όπου πήρε την αυστραλέζικη υπηκοότητα. Από μικρός έδειχνε να έχει μία ιδιαίτερη έφεση στα καλλιτεχνικά. Από δώδεκα ετών γράφει ποιήματα και συνθέτει τις δικές του μελωδίες. Κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων, έκανε μαθήματα Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής μουσικής.


Γιάννης Κούρος: Η αρχή ενός μύθου από την Αρκαδία

O Έλληνας υπερμαραθωνοδρόμος, Γιάννης Κούρος με καταγωγή από την Τρίπολη, πέτυχε μία σειρά διακρίσεων στο μη Ολυμπιακό άθλημα του υπερμαραθωνίου. Από δεκαέξι ετών ξεκίνησε τον αθλητισμό και έως σήμερα έχει καταρρίψει τουλάχιστον 160 παγκόσμια ρεκόρ. Eπίσης, έχει ασχοληθεί με τη μουσική, την λογοτεχνία, την ποίηση και το τραγούδι. Ο ίδιος συνθέτει και ερμηνεύει δικά του τραγούδια.

Το 1990 μετανάστευσε στην Αυστραλία, και το 1993 πήρε την αυστραλιανή υπηκοότητα. Το Μάρτιο του 1993 στο Antipodes Festival της Μελβούρνης κέρδισε το πρώτο βραβείο στίχου για το ποίημα “Χρώμα, ποιο χρώμα;”. Το 1983 τρέχει το 1ο Σπάρταθλον όπου τερματίζει 3 ώρες και 15 λεπτά μπροστά από το δεύτερο δρομέα. Το 2000 το νομαρχιακό διαμέρισμα της Αττικής σε μια τελετή τον έχρισε ως πρεσβευτή του ελληνισμού. Έχει κερδίσει το Σπάρταθλον συνολικά τέσσερις φορές (1983, 1984, 1986, 1990), επιδόσεις οι οποίες τον καθιστούν μοναδικό διεθνώς.

Όμως στις σημαντικότερες στιγμές του ως αθλητής θα μπορούσε να θεωρηθεί όταν το 2005, πραγματοποίησε τον Φειδιππίδειο Άθλο. Έκανε τη διαδρομή του αρχαίου Αθηναίου αγγελιοφόρου Φειδιππίδη: «Αθήνα –Σπάρτη -Αθήνα» μήκους 490 χλμ σε 63 ώρες δηλαδή περίπου 2,5 ημέρες.

Στο βιβλίο του με τίτλο «Six-Day Run of the Century», ο Γιάννης Κούρος σημειώνει: «Όταν ο σώμα παραδίδεται τότε μόνο η δύναμη της θέλησης μπορεί να το ενεργοποιήσει. Δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει στο μυαλό, στη ψυχή ενός δρομέα, στις αισθήσεις του και πέρα από αυτές…στην προσπάθειά του να αρνηθεί το σώμα του. Ο δρομέας που είναι σε θέση να συνεχίσει, είναι αυτός που έχει καταφέρει να κάνει την υπέρβαση σε ένα μεταφυσικό επίπεδο


Δείτε περισσότερα Αφιερώματα

ellines.com/el.wikipedia.org

Related posts

ΑΕΚ Τρίπολης : 3oς ο Τριανταφύλλου του ομίλου τένις στον ΑΟΑ Φιλοθέης

Arcadia Spot KP

Θέμα: Ορισμός Τελικού Κυπέλλου 2023-2024.

Arcadia Spot GZ

ROTAX MAX CHALLENGE στην Καλαμάτα : Συνδιοργανώτρια η Περιφέρεια Πελοποννήσου στον αγώνα

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment