Διεθνή Επικαιρότητα Πολιτικά

Εκλογές στη Γαλλία: Ανατροπή επετεύχθη – Πρώτη η Αριστερά – Δεύτερος ο Μακρόν

Εκλογές στη Γαλλία: Ανατροπή επετεύχθη - Πρώτη η Αριστερά - Δεύτερος ο Μακρόν

Εκλογές στη Γαλλία: Ανατροπή επετεύχθη – Πρώτη η Αριστερά – Δεύτερος ο Μακρόν

Αφού έχασε με περισσότερες από πέντε μονάδες από τον Εθνικό Συναγερμό και τους συμμάχους της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία (33,32% έναντι 27,99%), η Αριστερά αναδείχθηκε πρώτη στον δεύτερο γύρο, πετυχαίνοντας την απόλυτη ανατροπή.

Και αυτό, γιατί οι Γάλλοι ψηφοφόροι έκαναν για μία ακόμη φορά το «θαύμα» τους, καθώς αφενός ενώθηκαν μπροστά στον ακροδεξιό κίνδυνο ξανά και, αφετέρου, σημείωσαν και πάλι μία ιστορική συμμετοχή στις κάλπες.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Ipsos για λογαριασμό της France Télévisions,το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κερδίζει 172 έως 192 έδρες.

Ο Εθνικός Συναγερμός (RN), από την πλευρά του, φαίνεται να παίρνει 132 έως 152 έδρες, μαζί με τους συμμάχους του, Ρεπουμπλικάνους.

Και τώρα ποιος;

Με μια σχετική πλειοψηφία, η Αριστερά θα μπορούσε να βρεθεί ξανά στην εξουσία τις επόμενες εβδομάδες. Το Μαζί (Ensemble) η πρώην προεδρική πλειοψηφία, κερδίζει 150 έως 170 έδρες. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει επομένως, όπως απαιτεί η παράδοση, να προσφέρει τα κλειδιά του Ματινιόν (Hotel de Matignon – επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στην Γαλλία) σε κάποιον από το NFP.

Αλλά ποιος θα ήταν; Στην Αριστερά, το ερώτημα ποιος θα ήταν πρωθυπουργός σε περίπτωση μιας ενωτικής νίκης απασχόλησε μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας, παρόλο που οι σύμμαχοι είχαν αρνηθεί να διευθετήσουν το θέμα στις διαπραγματεύσεις τους.

Και ενώ ο Ζαν-Λικ Μελανσόν δήλωσε ότι ήταν «ικανός» να ηγηθεί μιας πιθανής ενωμένης αριστερής κυβέρνησης, οι κομμουνιστές, οι σοσιαλιστές και οι οικολόγοι σφυρηλάτησαν την άποψη ότι ο διχαστικός ηγέτης δεν θα πήγαινε στο Ματινιόν. Για να επιλέξουν τον πρωθυπουργό τους, τα κόμματα της αριστερής συμμαχίας ζητούν ψηφοφορία από όλους τους νέους βουλευτές.

Η Ανυπότακτη Γαλλία (Insoumis), που ίδρυσε ο Μελανσόν, από την άλλη πλευρά, θέλουν να αποφασίσει η ομάδα με τον μεγαλύτερο αριθμό εκλεγμένων βουλευτών. Εκλογές στη Γαλλία: Ανατροπή επετεύχθη – Πρώτη η Αριστερά – Δεύτερος ο Μακρόν Εκ

λογές στη Γαλλία: Ανατροπή επετεύχθη – Πρώτη η Αριστερά – Δεύτερος ο Μακρόν

Πηγή: in.gr

Leave a Comment