Αστυνομικά Ελλάδα Επικαιρότητα

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις οικιών σε Αττική και Πιερία

Κορινθία : Τέσσερεις συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις οικιών σε Αττική και Πιερία – 5 συλλήψεις και 2 ταυτοποιήσεις – 14 εξιχνιάσεις κλοπών – πάνω από 344.500 το παράνομο οικονομικό όφελος.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν διακεκριμένες κλοπές σε οικίες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και στην Πιερία.

Έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, στην Κατερίνη Πιερίας και στο Δροσερό Ξάνθης, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πιερίας και του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης καθώς και με τη συνδρομή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν με εντάλματα -5- μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμη -2- άτομα.

Γιατί κατηγορούνται Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις

Κατηγορούνται για -κατά περίπτωση- διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για παροχή σε άλλους κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων γνωρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνουν ή υποβοηθούν την τέλεση εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2023 τα μέλη της οργάνωσης, είχαν ενταχθεί και συστήσει επιχειρησιακά δομημένη ομάδα με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, δρώντας από κοινού, με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος για βιοπορισμό, προβαίνοντας σε διαρρήξεις οικιών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη
μεθοδολογία: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις

  • προσέγγιζαν τις οικίες – στόχους, πρωινές προς μεσημεριανές ώρες και απογευματινές προς βραδινές ώρες, με τα επιχειρησιακά τους οχήματα και αφού διαπίστωναν ότι οι ένοικοι απουσιάζουν, προέβαιναν στην παραβίαση μπαλκονόπορτων ή παραθύρων,
  • αποκολλούσαν ή κατέστρεφαν τυχόν συστήματα συναγερμού ή κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που υπήρχαν στον χώρο, απέκρυπταν τα χαρακτηριστικά τους χρησιμοποιώντας μακρυμάνικες μπλούζες, μακριά παντελόνια, γάντια, μάσκες μίας χρήσης και καπέλα,
  • χρησιμοποιούσαν επιχειρησιακά οχήματα, τα οποία είτε ήταν μισθωμένα από εταιρείες ενοικιάσεων, είτε ήταν καταχωρημένα σε άλλα άτομα ή και σε ορισμένες περιπτώσεις αφαιρούσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας καθιστώντας δυσχερή τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές, ενώ
  • χρησιμοποιούσαν επιπλέον και οχήματα «δορυφόρους», για τη μετάβασή τους από και προς τα επιχειρησιακά οχήματα αλλά και στα σημεία που λάμβαναν χώρα οι συναντήσεις τους.

Σημαντικό ρόλο στη συνοχή της ομάδας και την απρόσκοπτη δράση της διαδραμάτιζε ότι τα μέλη συνδέονταν με μεταξύ τους στενές φιλικές σχέσεις, ενώ είχαν κοινή καταγωγή και πολιτισμικές καταβολές. Επίσης, διακρίνονταν για τον «επαγγελματισμό» τους και την πείρα τους, έχοντας σταθερή ροπή στη διάπραξη των κλοπών, δεν εξασκούσαν κάποιο επάγγελμα και τα παράνομα εισοδήματα τα επένδυαν σε αγορά κρυπτονομισμάτων. Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις

Related posts

Συνελήφθη ένα άτομο για κλοπή στη Μεσσηνία

Arcadia Spot GZ

Συνελήφθη ένα άτομο για κλοπή στην Κορινθία

Arcadia Spot GZ

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment