Επιχείρηση εστίασης στην Αθήνα χρησιμοποιούσε παράνομο λογισμικό για να αποκρύψει μέρος του τζίρου της. Το λογισμικό αυτό, το οποίο ήταν «πειραγμένο» από την επιχείρηση, μείωνε κατά 30% την αξία των αποδείξεων που εκδιδόταν στους πελάτες.
Η πρακτική αυτή αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία στην εφαρμογή Apodixi της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το λογισμικό λειτουργούσε ως εξής:
- Όταν ένας πελάτης έκανε παραγγελία, το λογισμικό έστελνε στο αρχείο καταγραφής του Ζ (το οποίο υποβάλλεται στην εφορία) μόνο το πρώτο είδος της παραγγελίας.
- Στη συνέχεια, έστελνε προς εκτύπωση ένα αρχείο με διαφορετικό περιεχόμενο, το οποίο περιείχε όλα τα παραγγελθέντα είδη.
- Για να ενισχυθεί η νομιμοφάνεια της διαδικασίας, το λογισμικό έβγαζε στην απόδειξη έναν ψεύτικο σειριακό αριθμό. Επιχείρηση εστίασης στην Αθήνα
Με αυτόν τον τρόπο, η επιχείρηση αποκρύβοντας το 30% του συνολικού λογαριασμού, κατάφερνε να μειώσει κατά πάνω από 60% την αξία των αποδείξεων που εκδιδόταν.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το παράνομο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε για να εκδοθούν 18.300 αποδείξεις με συνολική αξία 440.000 ευρώ.
Τόσο στην επιχείρηση εστίασης όσο και στην εταιρεία που παρείχε το λογισμικό θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει περαιτέρω έλεγχο στην ευρύτερη φορολογική συμπεριφορά της επιχείρησης και των μετόχων της. συμπεριφορά της επιχείρησης και των