Ελλάδα Επικαιρότητα

Η διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα αναδεικνύει τα προβλήματα του Βρετανικού Μουσείου

Η διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα αναδεικνύει τα προβλήματα του Βρετανικού Μουσείου

Η άρνηση του Σούνακ και η διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις αναφορές του τελευταίου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα των αρχαιοτήτων ξένων χωρών που έχουν καταλήξει στην Αγγλία και στο Βρετανικό Μουσείο.

Η ιστορία των Γλυπτών του Παρθενώνα

Τα γλυπτά που εκλάπησαν από τον Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα έχουν πολλά ονόματα. Ονομάζονται τα «Γλυπτά του Παρθενώνα», τα «Μάρμαρα του Παρθενώνα» και, από τους παραδοσιακούς, «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα».

Το Βρετανικό Μουσείο και τα προβλήματα του

Το Βρετανικό Μουσείο αντιμετωπίζει προβλήματα ακριβώς επειδή ο κόσμος γνωρίζει πώς απέκτησε τόσο τα γλυπτά αυτά, όσο και πολλές άλλες αραχιότητες. Η άρνηση του να επιστρέψει τα γλυπτά στην Ελλάδα έχει προκαλέσει οργή και απογοήτευση σε όλο τον κόσμο και έχει επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο ανταγωνιστικός εθνικισμός και το Βρετανικό Μουσείο Η διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο ανταγωνιστικός εθνικισμός διατρέχει όλη την ιστορία των μουσείων. Και ουσιαστικά ήταν αυτός που βοήθησε να δημιουργηθούν μουσεία. Το Βρετανικό ήταν ένα από τα πρώτα ιδρύματα που χρησιμοποίησε τη λέξη «Βρετανικό» στον τίτλο του και το πρώτο εθνικό μουσείο που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, το 1759.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα και η σημασία τους

Σήμερα, θεωρείται δεδομένο ότι το προφανές πράγμα που έχει να κάνει με τα παλιά αντικείμενα είναι να τα μαζεύεις όλα σε ένα δωμάτιο, να προσθέτεις ετικέτες, κι ένα κατάστημα δώρων που θα πουλά αναμνηστικά και μετά να τα εκθέτεις στο κοινό. Αυτό δεν ήταν πάντα έτσι.

Related posts

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά την ακύρωση Σούνακ

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment