Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Θέμα ημερών η ανακοίνωση του κατώτατου μισθού

Θέμα ημερών φαίνεται πλεόν να είναι η ανακοίνωση του κατώτατου μισθού. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να αυξηθεί μετάξύ των 770-780 ευρώ μεικτά.

Αυτή η αύξηση θυμίζουμε για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα ισχύσει από 1η Απριλίου. Η ανακοίνωση θα είχε γίνει στο υπουργικό συμβούλιο της 3ης Μαρτίου αλλά πήρε αναβολή εξαιτίας της φονικής σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη.

Σύφωνα με ότι υπολογίζεται η αύξηση αυτή στα μεικτά σημαίνει ότι ο καθαρός μισθός θα πάει γύρω στα 655 ευρώ καθαρά. Βέβαια όλα ακόμα είναι ανοικτά σχετικά με την αύξηση του.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έκανε αναφορά στην δυνατότητα των επιχειρήσεων να υποστηρίξουν αυτή την αύξηση. Με βάση αυτή την παράμετρο πρέπει να οριστικοποιηθεί η αύξηση αλλά και με γνώμονα πάνω απ’όλα τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων λόγω πληθωρισμού. Αντίστοιχα ο υπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά για μια “γεννάια” και “ρεαλιστική” αύξηση.

Σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ οι κλάδοι που θα επηρεαστούν περισσότερο από την αύξηση θα είναι ο πρωτογενής τομέας και οι υπηρεσίες. Σε αυτόυς τους δύο κλάδους εργάζεται το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Άξιο αναφοράς είναι πώς το 2011 ο κατώτατος μισθός ήταν στα 751,36 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως ο κατώτατος μισθός θα ξεπεράσει τον κατώτατο μισθό προ μνημονίων αλλά με σαφώς μεγαλύτερο πληθωρισμό το 2023.

Related posts

Κατώτατος μισθός: Αναλυτικός οδηγός μέσα από 12 ερωτήσεις – απαντήσεις

ArcadiaSpot Team

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Arcadia Spot FG

Αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού -Τι προκύπτει από το πόρισμα διαβούλευσης

ArcadiaSpot Team

Leave a Comment