Δήμος Τρίπολης Επικαιρότητα Επιχειρείν Οικονομικά Υγεία

Θανάσης Βράτιμος: Ο Τριπολιτσιώτης συνιδρυτής της GIVMED μιλάει στη “Ν”

Ο Θανάσης Βράτιμος, ένας εκ των ιδρυτών της GIVMED έδωσε συνέντευξη στη “Ν”. Ο συντοπίτης μας στην συνέντευξη αυτή αναφέρθηκε στο τι τον παρακίνησε να οργανώσει όλη αυτή την δράση και την ίδρυση της GIVMED. Η εναρκτήρια αφορμή ήταν ο θάνατος του παππού του από καρκίνο όπου ο κόσμος του έλεγε να μην πετάξουν τα φάρμακα καθώς είναι ακριβά και υπάρχει πολύ ανάγκη από πολλούς ανθρώπους. Η διαμονή του τότε στην Αθήνα του έκανε το πρόβλημα πιο εμφανές καθώς υπήρχαν άνθρωποι στο όριο της φτώχειας.

Το μέχρι τώρα έργο της GIVMED

Τόνισε το έργο της GIVMED μέχρι τώρα. Διευκρίνισε πως για λόγους διαφάνειας και αξιοπιστίας κανένα φάρμακο δεν περνάει από τα χέρια τους, αντίθετα η αναδιανομή ελέγχεται πλήρως από το λογισμικό τους. Εντυπωσιακό είναι ότι μέχρι σήμερα έχουν περισώσει 5.5 εκατομμύρια αξίας ευρώ φάρμακα, δηλαδή γύρω στις 700.000 τεμάχια.

Η αντιμετώπιση της GIVMED από την πολιτεία και η καινοτομία της

Δυστυχώς η πολιτεία δεν συμμερίζεται ακόμα το έργο που προσφέρει η GIVMED. Ο Θανάσης Βράτιμος χαρακτηριστικά αναφέρει, πως μετά από προσπάθειες τους να παρουσιάσουν το μοντέλο της GIVMED σε προσωποποιημένους φορείς δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση.
Χαρακτηριστική αναφορά κάνει επίσης πως είναι η μόνη οργάνωση στην Ευρώπη που πράττει αυτό το έργο και μόνο άλλη μία παγκόσμια οργάνωση κάνει παρόμοι εκστρατεία στις ΗΠΑ. Τέλος όσο αφορά την καινοτομία της GIVMED είπε πως σημαντικό είναι μέσω της οργάνωσης να κάνουμε στοχευμένες δωρεές όπου υπάρχει ανάγκη και όχι προϊόντα που δεν τα χρειάζεται κανείς.

Τα θλιβερά στατιστικά της φαρμακευτικής κρίσης και το μέλλον της GIVMED

Αναφορά έκανε και σε κάποια στατιστικά. Τα στατιστικά αυτά είχαν να κάνουν με την φαρμακευτική κρίση και τις οικονομικές δυνατότητες στα νοικοκυριά της χώρας. Πιο συγκεκριμένα:

  • Σύμφωνα με έκθεση του ΙΦΕΤ κάθε χρόνο πετιούνται στα σκουπίδια φάρμακα αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
  • Σύμφωνα με έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης του 2019 ο πληθυσμός της χώρας που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ανέρχεται στο17.9%.
  • Ο πληθυσμός της χώρας που βρίσκεται σε υλική στέρηση ανέρχεται στο 16,2%.
  • Το κατώφλι της φτώχειας είναι το ποσό ετησίως των 4.917 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και για νοικοκυριό με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά τα 10.326 ευρώ.

Σημαντική αναφορά έκανε και στην επικινδυνότητα των φαρμάκων που καταλήγουν στα σκουπίδια. Είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία. Επικίνδυνα για τον άνθρωπο καθώς μέσω της τροφικής αλυσίδας επιστρέφουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μελλοντικά θα ήθελε να μην υπάρχει ανάγκη για την GIVMED και να μπορούσε το κράτος να αντιμετωπίσει την φαρμακευτική κρίση. Θα ήθελε να στηρίξουν πέρα από την Ελλάδα και άλλες περιοχές που έχουν μεγάλες ανάγκες όπως: Εμπόλεμες ζώνες (Ουκρανία) ή περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές (Τουρκία).

Από την GIVMED είναι ανοικτοί να εκπαιδεύσουν τους νέους μέσω των σχολείων και των πανεπιστημίων. Επιτελικός στόχος τους είναι να βοηθήσουν όσους δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Ο τρόπος που μπορεί να συμβάλλει κάποιος πολίτης στην GIVMED και οι οικονομικές ανάγκες της οργάνωσης

Κάθε πολίτης ενημέρωσε ο Θανάσης Βράτιμος πως μπορεί μέσω του τηλεφώνου 21030007222 ή και στο site www.givmed.org να επικοινωνήσει με το Κοινωνικό Φαρμακείο ή τον Φορέα και να δει ποιό είναι πιο κοντά του και τι ανάγκες έχει. Μπορεί επίσης να συνδράμει και μέσω της εφαρμογής για κινητά.

Φυσικά λέει πως όλο αυτό έχει κόστος όπως και όλες οι ΜΚΟ. Αυτό γεννά τις ανάγκες χρηματοδότησης για να μπορεί η GIVMED να διατηρεί την λειτουργία της.

Αυτές οι οικονομικές ανάγκες καλύπτονται από την συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα που ευτυχώς δεν έχουν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα με αυτό μέχρι στιγμής.
Από πλευρά της GIVMED υπάρχει πλήρης διαφάνεια και τα οικονομικά της είναι αναρτημένα όπως και οι χρηματοδότες της για ευνόητους λόγους τόνισε.

Τα προγράμματα της GIVMED

  • Το πρόγραμμα για τους κοινωνικούς φορείς το οποίο αφορά την κάλυψη αναγκών σε φάρμακα και άλλα προϊόντα υγείας (ορθοπεδικά είδη, παραφαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό) μέσω του ειδικά διαμορφωμένου λογισμικού “MEDforNGOs”.
  • Το πρόγραμμα Health Sector for Society που απευθύνεται σε φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες προϊόντων υγείας με σκοπό την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε φάρμακα και προϊόντα με κοντινή ημερομηνία λήξης, καθώς σε μεγάλο βαθμό αποσύρονται από την αγορά και καταστρέφονται αρκετούς μήνες πριν τη λήξη τους.
  • Το πρόγραμμα Companies Give Meds που απευθύνεται σε εταιρείες που πραγματοποιούν εθελοντικές δράσεις στο πλαίσιο ενεργειών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
  • Το πρόγραμμα MEDforALL το οποίο αφορά ιδιώτες που θέλουν να δωρίσουν φάρμακα και άλλα προϊόντα υγείας σε κοινωφελείς φορείς.
  • Και το πρόγραμμα κάλυψης αναγκών σε φάρμακα και άλλα προϊόντα υγείας για δημόσιες δομές το οποίο, περιλαμβάνει μια οργανωμένη προσπάθεια συντονισμού δωρεών από και προς φορείς όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, πυροσβεστικό σώμα κ.α..

Οι ιδιώτες με πρόσβαση σε κινητές συσκευές ή υπολογιστή μπορούν να μπουν στην εφαρμογή MEDforU. Μέσω αυτής μπορούν να αναζητήσουν τα φάρμακα που χρειάζονται, να δουν την διαθεσιμότητα τους σε κοινωνικά φαρμακεία και με τα κατάλληλα δικαιολογητικά να τα παραλάβουν. Ειδική αναφορά έκανε την υποστήριξη της εφαρμογής σε πολλαπλές γλώσσες. Η εφαρμογή υποστηρίζει συγκεκριμένα ελληνικά, αγγλικά, αραβικά, φαρσί και γαλλικά. Την ίδια υποστήριξη παρέχει και η τηλεφωνική ομάδα της GIVMED στο 210 3007 222 για την καλύτερη εξυπηρέτηση του προσφυγικού πληθυσμού.

Δράση στα σχολεία

Τέλος ανέφερε, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2023 υλοποιείται εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση του εγγραμματισμού μαθητών σε θέματα εμβολιασμού και χρήσης φαρμάκων μέσω επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών δημοτικών σχολείων από το Ινστιτούτο Prolepsis.

Όσοι θέλουν να δωρίσουν φάρμακα στους κοινωφελούς φορείς της GIVMED μπορούν πατήσουν εδώ

Πηγή Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Related posts

Επιμελητήριο Αρκαδίας: Στηρίζει την Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Arcadia Spot NG

ΤΡΙΠΟΛΗ: Διάκριση 4ου Δημ. Σχολείου

Arcadia Spot NG

Τζιούμης για την ανάπλαση της Πλατείας Κολοκοτρώνη

Arcadia Spot NG

Leave a Comment