Επικαιρότητα Ροή Ειδήσεων

Θερινό ηλιοστάσιο 2024: Πόσο θα διαρκέσει φέτος η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου 

Θερινό ηλιοστάσιο 2024: Πόσο θα διαρκέσει φέτος η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου 

Θερινό ηλιοστάσιο 2024: Πόσο θα διαρκέσει φέτος η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου 

Σήμερα, 21 Ιουνίου 2024, γιορτάζουμε το θερινό ηλιοστάσιο, την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου για το βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα.

Παρόλο που το καλοκαίρι έχει ήδη ξεκινήσει επισήμως από την 1η Ιουνίου, το θερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την αστρονομική έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Σήμερα, ο ήλιος θα φτάσει στο ψηλότερο σημείο του στον ουρανό, χαρίζοντάς μας την πιο μακριά μέρα του έτους, με περίπου 15 ώρες ηλιοφάνεια (ανατολή στις 06:02 και δύση στις 20:50).

Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει δύο φορές το χρόνο: το θερινό ηλιοστάσιο (Ιούνιος) και το χειμερινό ηλιοστάσιο (Δεκέμβριος).

Ενώ η 21η Ιουνίου φέρνει την μεγαλύτερη μέρα, μετά τις 22 Ιουνίου οι ημέρες θα αρχίσουν σιγά σιγά να μικραίνουν, μέχρι να φτάσουμε στην ισότητα ημέρας και νύχτας κατά την φθινοπωρινή ισημερία.

Εκτός από αστρονομικό γεγονός, το θερινό ηλιοστάσιο φέρνει μαζί του και πολιτισμικές και λαογραφικές παραδόσεις.

Πολλοί πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο γιόρταζαν από την αρχαιότητα τόσο το θερινό, όσο και το χειμερινό ηλιοστάσιο, καθώς και τις ισημερίες.

Στην αρχαία Ελλάδα, το θερινό ηλιοστάσιο συνδεόταν με την αναγέννηση και την νίκη του φωτός έναντι του σκότους. Γιόρταζαν την ανάσταση της Περσεφόνης και τιμούσαν τον Διόνυσο, τον θεό του κρασιού και της γονιμότητας.

Σήμερα, οι σύγχρονοι παγανιστές τιμούν το θερινό ηλιοστάσιο σε διάφορα μέρη του κόσμου, με το Στόουνχετζ στην Αγγλία να αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά μνημεία για τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα, το έθιμο του κλήδονα και οι φωτιές την παραμονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (24 Ιουνίου) φέρουν στοιχεία που θυμίζουν παλαιότερες δοξασίες και τελετουργίες γύρω από το θερινό ηλιοστάσιο. Θερινό ηλιοστάσιο 2024: Πόσο θα διαρκέσει φέτος η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου 

Leave a Comment