Αρκάδες Αφιερώματα

Κώστας Γαβράς | Τιμητική διάκριση για τον Αρκά σκηνοθέτη στο Βελιγράδι

Κώστας Γαβράς Βελιγράδι

Με το «Χρυσό Νικητή» τιμήθηκε ο Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράςκαταγωγή από τα Λουτρά Ηραίας Γορτυνίας-. Το 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου διεξήχθη στο Βελιγράδι. Στο παρελθόν ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς έχει λάβει βραβεία και τιμητικές διακρίσεις για το σκηνοθετικό του έργο. Οι ταινίες του εστιάζουν κυρίως σε κοινωνικά θέματα.

Η τιμητική διάκριση στο Βελιγράδι και η αξία της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ένωση:

Η διάκριση αυτή απονεμήθηκε στον Κώστα Γαβρά για την προσφορά του στη κινηματογραφική τέχνη. Στη Συνέντευξη Τύπου, ο σκηνοθέτης ανέφερε ότι η Ενωμένη Ευρώπη όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της δεν υπάρχει.

Ο ρόλος της έχει αλλάξει και έχει γίνει κατά κύριο λόγο οικονομικός. Πλέον, μιλάμε για διδακτορικά καθεστώτα και όχι για πολιτισμό. Η Ευρώπη δεν αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού και γνώσεων. Χαρακτηριστικά, ο σκηνοθέτης σημείωσε τα εξής:

Σήμερα στην Ευρώπη δεν υπάρχουν δικτατορικά καθεστώτα, αλλά επικράτησε η δικτατορία του χρήματος. Οι ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήθελαν να είναι η Ευρώπη ένας τόπος όπου θα κυριαρχούσε η κουλτούρα, η εκπαίδευση, τα κοινωνικά ζητήματα, αλλά προέκυψε κάτι διαφορετικό. Η Ευρώπη έχει γίνει ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ όπου όλοι μιλούν διαφορετικές γλώσσες.

Κώστας Γαβράς: Η Ελλάδα ως αφορμή μεγάλων αλλαγών για την Ευρώπη

Για το ρόλο της Ελλάδας στη σύγχρονη Ευρώπη, ο Έλληνας σκηνοθέτης υπογράμμισε τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός όλο αυτό το διάστημα της οικονομικής κρίσης και των σκληρών μέτρων. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση στην Ελλάδα αποτέλεσε αφορμή για να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στην Ε.Ε.


Δείτε περισσότερα Αφιερώματα

Related posts

”Χάγια”: Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Μαρίας Μάγκλαρη στη Τρίπολη

#omada_Arcadia_Spot*

“Κρίση και μετασχηματισμοί”: Παρουσίαση βιβλίου στο ”Μεγάλο Καφενείο”

#omada_Arcadia_Spot*

“Wonderful life”: Την πρώτη του δισκογραφική δουλειά θα παρουσιάσει ο Στρατής Παναγιωτόπουλος στη Τρίπολη

#omada_Arcadia_Spot*

Leave a Comment