Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κυβερνητική απόφαση για άμεση έναρξη των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή που κατ’ ουσίαν εισάγουν το «νόμιμο» φακελάκι στο ΕΣΥ.
Το κυβερνητικό αφήγημα περί ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, αμφισβητείται – πολλοί μιλούν για ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως αμφισβητείται και η υλοποίηση του μέτρου.
Οι ελλείψεις σε νοσηλευτές και συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως αναισθησιολόγοι, οι χαμηλοί μισθοί των γιατρών, είναι μεταξύ άλλων, σοβαροί λόγοι που εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα χαρτιά, το εγχείρημα.
«Με το υπάρχον προσωπικό δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε»
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη, η οποία εκτιμά ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ, καθώς δεν επαρκεί το διαθέσιμο προσωπικό.
Χαρακτηριστική δε ήταν η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με τον Παύλο Μαρινάκη να ισχυρίζεται ότι «είναι προφανές ότι στην εφαρμογή θα αποδειχθεί ότι το σχέδιο αυτό είναι λειτουργικό, έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα από το υπουργείο για να μπορούν να λειτουργήσουν».
Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν βλέπει κανένα πρόβλημα και υπερθεματίζει τονίζοντας ότι «βγαίνουν κερδισμένοι όλοι, οι ασθενείς που περιμένουν πολλά χρόνια να χειρουργηθούν, μέσω ενός προγράμματος από το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς δική τους συμμετοχή χωρίς πληρωμή, αυτοί που θέλουν να χειρουργηθούν στα πρωινά χειρουργεία θα χειρουργηθούν νωρίτερα».
«Άδειασε» τον Γεωργιάδη
«Συμφωνούμε, προφανώς, στην εκτίμηση ότι πρέπει να μειωθεί η αναμονή στα χειρουργεία. Ωστόσο, είπαμε στον Υπουργό ότι δεν υπάρχει το προσωπικό γι’ αυτό», υπογράμμισε και στη συνέχεια έγινε πιο συγκεκριμένη: «Με ποιους αναισθησιολόγους και σε ποια χειρουργικά τραπέζια θα γίνουν αυτές οι επεμβάσεις; Μας είπαν ότι αυτοί που θα χειρουργούν το απόγευμα, δεν θα χειρουργούν το πρωί. Με το υπάρχον προσωπικό όμως δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.
Η ίδια αποκάλυψε ότι τελικά στο εγχείρημα των απογευματινών χειρουργείων θα λάβουν μέρος όσα νοσοκομεία μπορούν και ότι «δεν είναι υποχρεωτικό να πάρουν μέρος όλα, άλλωστε ο ίδιος ο Υπουργός το ξεκαθάρισε αυτό».
«Ιδιωτικές κλινικές εντός των δημόσιων νοσοκομείων»
Το κυβερνητικό σχέδιο, άλλωστε, έρχεται αντιμέτωπο και με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των γιατρών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία που σήμερα, πραγματοποιούν απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια «στην πολιτική που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί το δημόσιο σύστημα Υγείας».
Οπως αναφέρει η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ): «Αν ήθελε η κυβέρνηση να μειωθούν οι μακροχρόνιες λίστες αναμονής ώστε οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα στο δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν είτε στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων είτε στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, θα προσλάμβανε όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές.
Όμως δεν σκοπεύει να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες».
Σημείωσε δε ότι, «οι πλήρως εξοπλισμένες με χρήματα του λαού χειρουργικές αίθουσες είναι βέβαιο ότι σε μια πορεία θα παραδοθούν στον ιδιωτικό τομέα προς “αξιοποίηση”. Αυτό οραματίζονται. Ιδιωτικές κλινικές εντός των δημόσιων νοσοκομείων».
Στιγμιότυπο από την απεργιακή κινητοποίηση γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (22/2)
Κινητοποιήσεις
Σε κάθε περίπτωση, οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν να οδηγηθεί σε διάλυση το δημόσιο σύστημα υγείας.
Σήμερα με κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ, οι γιατροί πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία και η ΠΟΕΔΗΝ παναττική στάση εργασίας στην πρωινή βάρδια και απεργία στην Περιφέρεια.
Στο πλαίσιο αυτό, γιατροί κι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας συγκεντρώθηκαν το πρωί στην Πλατεία Μαβίλη και στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το αρμόδιο υπουργείο Υγείας.
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία απαιτούν σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση, να πάψουν να λειτουργούν οι δημόσιες μονάδες με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Επιπλέον ζητούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, τη μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων, μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ένταξη στα ΒΑΕ, επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.