Εκδηλώσεις Ελλάδα Επικαιρότητα

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού στην OPAP Arena

Σήμερα, Σάββατο, η ΑΕΚ εγκαινίασε το “Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού” στην OPAP Arena. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης αναφέρθηκε σε κατάθεση ζωής και ονείρων στην εναρκτήρια ομιλία του, ενώ στη συνέχεια συνόδευσε τον Γιάννη Βρούτση, ο οποίος έκοψε την κορδέλα, έχοντας δίπλα του τον Μητροπολίτη Νέας Φιλαδέλφειας.

Η λαμπρή αυτή εκδήλωση συνεχίστηκε με την πρώτη ξενάγηση που έγινε στους χώρους του μουσείου, όπου και παρουσιάστηκαν τα εκθέματα και τα κειμήλια που εκτίθενται.

Τι είπε ο Δημήτρης Μελισσανίδης

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος εμπνεύστηκε αυτό το Μουσείο, ανέφερε στην ομιλία του: «Στις δύσκολες εποχές που ζούμε με δύο ανοιχτούς πολέμους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, είναι μεγάλη παρηγοριά να εγκαινιάζουμε το μουσείο προσφυγικού ελληνισμού, ένα μουσείο που περιέχει ανεκτίμητα κειμήλια από την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Ευελπιστώ πως αυτό το Μουσείο διαρκώς εμπλουτιζόμενο στο μέλλον θα συμβολίζει στις επόμενες γενιές την ιστορία αιώνων.

Με τη βοήθεια του Θεού αξιωθήκαμε σήμερα να παρουσιάσουμε δύο σημαντικά επιτεύγματα. Θεμελιώσαμε δύο λαμπρά έργα. Το γήπεδο κόσμημα της ΑΕΚ, OPAP Arena, που δίκαια λογαριάζεται ως το καλύτερο στη χώρα, αλλά και αυτό το Μουσείο προσφυγικού ελληνισμού με τον τίτλο ‘Η Κιβωτός της Ρωμιοσύνης’, έτσι όπως τα βάφτισαν οι δύο νονοί του. Ο μέγας Μίκης Θεοδωράκης και η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Σε λίγο όμως θα γεννηθεί και το τρίτο παιδί, το μουσείο της ΑΕΚ. Τρίδυμα τα παιδιά της ΑΕΚ, που ξεδιπλώνουν την κληρονομία ενός ιστορικού σωματείου, αλλά και των εκατομμυρίων φίλων της ομάδας μας. Αυτό που βλέπετε εδώ είναι ένα αντίδωρο της μεγαλοσύνης των εκατοντάδων χιλιάδων Μικρασιατών και Ποντίων που ζουν απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα. Είναι καταθέσεις ζωής και ονείρων, είναι τα άνθη ευλαβείας, όλου αυτού του κόσμου που έφυγε από τις ανυπότακτες και αδάμαστες πατρίδες και δημιούργησε το έπος της νέας Ελλάδας.

Βρίσκω πολύ συγκινητικό πως δεκάδες ανώνυμοι άνθρωποι έρχονται κάθε μέρα και αφήνουν ένα κομμάτι που είναι το φυλαχτό τους, το κρυμμένο κληροδότημα των προγόνων, που κρατούν σφιχτά μέσα στην καρδιά τους. Έχουν καταθέσει κειμήλια μεγάλες προσωπικότητες της πατρίδας μας. Ο άρχοντας του ελληνικού επιχειρείν, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο δημοσιογράφος που με την καυστική του πένα μετακινούσε βουνά και άλλαζε καθεστώτα. Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος που έχει γράψει το μισό ελληνικό τραγούδι. Ο Γιώργος Νταλάρας και η Χάρις Αλεξίου που τραγούδησαν για τη Μικρά Ασία, αυτό το έργο του Αποστόλου Καρδάρα που συγκινεί όλους τους Έλληνες. Θα έλεγα ότι στο μουσείο αυτό βρίσκεται και ένας τιτάνας του ελληνικού τραγουδιού, ο Στέλιος Καζαντζίδης, θα το βλέπει από εκεί ψηλά και η ψυχή του θα αγαλιάζει.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος σε αυτές τις σελίδες της ιστορίας και αυτός είναι η ηλιόλουστη ορθοδοξία. Γιατί η ορθοδοξία είναι πλούτος και ρίζα αθανασίας, αυτή ενέπνευσε αυτούς που έδωσαν αγώνες για να ελευθερωθεί η πατρίδα και εμάς που δεν θέλουμε ποτέ να τους ξεχάσουμε. Με χαροποιεί το γεγονός της σημερινής σας παρουσίας, μου χαρίζει το λυτρωτικό συναίσθημα πως και εγώ ως ένας από εσάς όταν ήρθε η ώρα έπραξα το καθήκον μου. Σε λίγο θα κάνετε έναν περίπατο σε αυτό το μουσείο, είναι ένας περίπατος στην ιστορία της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας και Πόντου.

Με συντριβή και δέος άνθρωποι απλοί μας έδιναν κάτι που γι’ αυτούς ήταν μοναδικό, όπως ένα εικόνισμα, έτσι αυτός ο χώρος είναι η επτάφωτος λυχνία που πάντα καίει σε κάθε καρδιά πρόσφυγα, που έχει μέσα της τον νόστο, δηλαδή τον καλό γυρισμό και μέχρι τη συντέλεια του κόσμου αυτή η λαχτάρα δεν θα βγει από την καρδιά κανενός από εμάς. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Ηλία Παπαγεωργίου και την ομάδα του και την επικεφαλής της όλης προσπάθειας, την δικηγόρο μας, κ. Έφη Μαυροπούλου».

Related posts

Πλήρωσε τα λάθη του ο Αστέρας… Έχασε 4-2 από την ΑΕΚ

ArcadiaSpot Team

Το επετειακό σήμα της ΑΕΚ για τα 100 χρόνια (vid)

ArcadiaSpot Team

Απαγόρευση της οργανωμένης μετακίνησης των φιλάθλων της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ.

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment