Σήμερα πραγματοποιήθηκε συζήτηση στη Βουλή για την επίκαιρη ερώτηση που έθεσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, για την έλλειψη ακτινολόγων στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης.
Βασικά σημεία της ομιλίας του Κωνσταντινόπουλου:
«κα Υφυπουργέ, το Παναρκαδικό είναι περιφερειακό νοσοκομείο που καλύπτει όλες τις κλινικές. Το ακτινολογικό του Τμήμα έχει όλο τον εξοπλισμό για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών, αλλά σήμερα υπηρετεί σε αυτό μόνο ένας ακτινολόγος. Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, μάλιστα, επεσήμανε ότι «είναι ντροπή να λειτουργεί το Παναρκαδικό με έναν ακτινολόγο». Ο ακτινολόγος – που έχει επωμιστεί όλο το βάρος – εφημερεύει 9 μέρες, οι υπόλοιπες μένουν ακάλυπτες. Ένας ασθενής λοιπόν που θα πάει στο ακτινολογικό τμήμα του Παναρκαδικού από το Λεωνίδιο ή τη Γορτυνία μια από τις υπόλοιπες 21 μέρες κατά τις οποίες δεν υπάρχει εφημερία, θα έχει ήδη διανύσει μια μεγάλη απόσταση και τελικά θα μεταφερθεί στην Κόρινθο ή στην Καλαμάτα για μια αξονική. Τι θα πούμε σε αυτόν τον ασθενή που δεν έχει ακτινολόγο η Τρίπολη και πόσα μπορεί να κάνει μόνο ένας ακτινολόγος;
Η Υπουργός ισχυρίστηκε ότι οι προκηρύξεις για ακτινολόγους είναι άγονες και θα μπορούσε να λειτουργεί η τηλεϊατρική στο Παναρκαδικό αλλά δεν λειτουργεί.
«Οι απαντήσεις του Υπουργείου δεν είναι ικανοποιητικές για τους πολίτες της Αρκαδίας. Η κυβέρνηση ξέρει εδώ και 4 χρόνια ότι υπάρχει πρόβλημα και δεν έκανε τίποτα. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, διαφωνήσαμε με το νέο νόμο για την υγεία, αλλά όλα κρίνονται από το λαό. Η κυβέρνηση υπάρχει για να φτιάχνει νόμους και να δίνει λύσεις. Τι θα πούμε στον ασθενή που περιμένει να εξυπηρετηθεί από έναν ακτινολόγο; Ότι θα πρέπει να περιμένει να συζητήσουμε στη Βουλή για την πρόβλεψη 400 θέσεων ακτινολόγων πανελλαδικά τα επόμενα χρόνια, όπως προτείνει η Υφυπουργός; Αυτή την απάντηση περιμένουν οι Αρκάδες από εμάς;
Λέτε ότι η τηλεϊατρική – που είναι ένα μέσο – θα μπορούσε να λειτουργεί στο Παναρκαδικό, αλλά δεν λειτουργεί. Γιατί δεν κάνατε κάτι για αυτό; Εσείς δεν είστε η κυβέρνηση; Πόσα είναι τα περιστατικά που χρειάζονται ακτινολόγο στο Παναρκαδικό και πώς τα εξυπηρετούμε; Αυτά θα έπρεπε να απαντήσετε σήμερα. Κάντε το εικόνα: ένας ασθενής ταξιδεύει 60 ή 70 χιλιόμετρα μέχρι την Τρίπολη για να τον αξιολογήσει ο γιατρός και μετά να πάει με παραπεμπτικό στο Ακτινολογικό της Καλαμάτας για να εξυπηρετηθεί. Όσα απαντάτε σήμερα είναι λόγια για να περνάει η ώρα και εκθέσεις ιδεών.
Επιπλέον, όπως έχω πει πολλές φορές στον Υπουργό στα ΚΥ Αρκαδίας δεν αντέχουν άλλο. Στο Λεωνίδιο οι γιατροί έβγαλαν πάλι ανακοίνωση. Βρείτε ένα τρόπο να αντιμετωπίσετε τις τραγικές ελλείψεις, όχι άλλες εκθέσεις ιδεών.