Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας στη 38η Philoxenia της HELEXPO. Ένας Δήμος με σημαντικά αναπτυγμένο και διαρκώς αυξανόμενο τον εναλλακτικό τουρισμό, παραθεριστικός. Ένας Δήμος των αποδήμων Αρκάδων, ιστορικός, αλλά και Θρησκευτικός προορισμός, με υπέροχα ορεινά χωριά και θαυμάσιο παραλιακό μέτωπο!
Είναι ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, ο οποίος με τη συμμετοχή του στη φετινή 38η Philoxenia, της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη «συστήθηκε» στο Ελληνικό κοινό, τους εμπορικούς επισκέπτες και τον κόσμο, μέσα από την ομαδική συμμετοχή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου.
«Η Βόρεια Κυνουρία μπορεί και θέλουμε να εξελιχθεί σε έναν διακριτό τουριστικό προορισμό, μια μικρή αλλά ελκυστική τουριστική δύναμη και σ΄ αυτήν την κατεύθυνση οργανώνουμε την στρατηγική μας», δηλώνει ο Δήμαρχός της Γιώργος Καμπύλης.
Σήμερα αποτελεί, αγαπημένο παραθεριστικό προορισμό, το καλοκαίρι κυρίως στο Παράλιο Άστρος, αλλά και στα υπόλοιπα χωριά του παραλιακού μετώπου. Τους χειμερινούς μήνες, καταγράφει μεγάλη επισκεψιμότητα και διαρκώς αυξανόμενη, στους ξενώνες πέντε υπέροχων χωριών , των Άνω Δολιανών, του Αγίου Πέτρου, του Αϊ Γιάννη, του Πλάτανου και της Καστάνιτσας, γνωστή για τη διάσημη γιορτή κάστανου, που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου.
Στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού, σε μια προσπάθεια αύξησης της τουριστικής περιόδου, δημιούργησε δύο αναρριχητικές διαδρομές στον Άγιο Ανδρέα. Διοργάνωσε δύο χρονιές τους Πανελλήνιους Κολυμβητικούς αγώνες ανοιχτής θαλάσσης, το 2023 τους Πανελλήνιους Αγώνες Βάδην, τον ημιμαραθώνιο Άνω Δολιανών και τον ημιμαραθώνιο στο Κρόνιον Πέρασμα τον Ιούλιο στον Άγιο Πέτρο. Συνεχίζει δημιουργώντας προοπτικές ανάπτυξης για τα σπορ και extreme σπορ, με ένα δίκτυο διάσχισης του φαραγγιού με τους υπέροχους καταρράκτες της Λεπίδας.
Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, όπως τονίζει ο κ. Καμπύλης, είναι ενταγμένος στον οδικό χάρτη του θρησκευτικού τουρισμού, συγκεντρώνοντας υψηλή επισκεψιμότητα στην πολύ γνωστή Ιερά Μονή Μαλεβής καθώς και στα μοναστήρια του Τιμίου Προδρόμου, της Μονής Λουκούς, της Μονής Παναγίας Αρτοκωστά και της Μονής Παναγίας Ελεούσας – Παλαιοπαναγιάς.
Το Άστρος, έχει σημαντικό μερίδιο στον ιστορικό τουρισμό καθώς φιλοξένησε πριν από 200 χρόνια, μια σημαντική στιγμή της ιστορίας του νεοελληνικού κράτους. Η Β΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, για την οποία ο Δήμος εξέδωσε μια ιστορική έκδοση που θα παρουσιασθεί στις 23 Νοεμβρίου 2023 στην αίθουσα της παλιάς Βουλής, στην Αθήνα.
Εξαιρετικής σημασίας αλλά δυστυχώς εκτός πεδίου ανάδειξης και αξιοποίησης από την πολιτεία, είναι το μοναδικής αρχαιολογικής αξίας σημαντικότατο, μνημείο , η ΄Επαυλη του Ηρώδου του Αττικού. Με τα θαυμάσια, μοναδικά χρυσοποίκιλτα ψηφιδωτά πατώματα, που δυστυχώς όμως, βρίσκονται καλυμμένα και στην αφάνεια, με τα εξαιρετικά αγάλματα που βρίσκονται αποθηκευμένα και με μόνιμο και ηχηρό αίτημα του Δήμου προς την πολιτεία, την αξιοποίησή τους, μαζί και με την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους, που παραμένει χρόνια κλειστό.
Προκειμένου να διευκολύνεται η επισκεψιμότητα στα παραθαλάσσια χωριά, ο Δήμος προβάλει προς την πολιτεία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου την ανάγκη βελτίωσης του παραλιακού δρόμου Άστρους – Άργους.