Διεθνή Επικαιρότητα

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα 8 Μαρτίου

Σήμερα 8 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Τι σημαίνει όμως και πως θεσπίστηκε αυτή η ημέρα? Αυτό θα το αναλύσουμε παρακάτω.

Επίσημα αυτή η ημέρα θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ περί ανάδειξης των προβλημάτων και των δικαιωμάτων της γυναίκας.

Η αρχή : Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ανεπίσημα αυτή η Ημέρα εορτάστηκε πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου το 1909 στην Νέα Υόρκη. Ονομάστηκε τότε Εθνική Ημέρα της Γυναίκας με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ. Αυτό έγινε προς τιμή μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που είχε γίνει στις 8 Μαρτίου του 1857. Στην εκδήλωση του 1857 εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στην Νέα Υόρκη ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Μετά τις ΗΠΑ, ο εορτασμός έγινε διεθνής την επόμενη χρονιά δηλαδή το 1910. Πιο συγκεκριμένα διεθνοποιήθηκε από δεύτερο συνέδρειο του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (2η Διεθνής) στην Κοπεγχάγη (26-27 Αυγούστου 1910). 100 σύνεδροι από 17 χώρες τότε υιοθέτησαν την πρόταση των τριών γερμανίδων Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Αυτό έγινε ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αυτή η προώθηση συμπεριλάμβανε και την διεκδίκηση των γυναικών για εκλογικό δικαίωμα, καθολικός στόχος τότε των γυναικών όλου του κόσμου.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Επέκταση και σε άλλες χώρες

Στις 19 Μαρτίου του 1911 έγινε εορτασμός για πρώτη φορά της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Δανία. Ζητούμενο και στις 4 αυτές χώρες ήταν το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες και η δυνατότητα ανάδειξης γυναικών σε δημόσια αξιώματα. Αντιθέτα με αυτή την ημερομηνία οι αμερικανίδες συνέχισαν να γιορτάζουν την δική τους εθνική ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Το 1914 γιορτάστηκε στην Γερμανία στις 8 Μαρτίου και έκτοτε καθιερώθηκε αυτή η ημερομηνία για τον εορτασμό και υιοθετήθηκε αργότερα από τον ΟΗΕ.

Στην Ρωσία επεκτάθηκε αργότερα ως επακόλουθο της Οκτωριανής επανάστασης στη Ρωσία το 1917. Η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι τότε έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Σειρά είχε η Κίνα όπου θεσπίστηκε ως αργία μόνο για τις γυναίκες κατά την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τούνγκ.

Παγκοσμιοποίηση της Ημέρας της Γυναίκας

Κατά την άνοδο του φεμινιστικού κινήματος στην Δύση στην δεκαετία του ’60 αναζοπυρώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η οποία θεσπίστηκε εν τέλει και επίσημα από τον ΟΗΕ το 1977 προς ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Related posts

Τηλεδιάσκεψη με την Έλενα Κουντουρά είχε η ομάδα EPAS του 1ου ΓΕΛ Τρίπολης

ArcadiaSpot Team

Οικονόμου: ”Η γυναίκα-αστυνομικός έχει κατακτήσει την ισότητά της απέναντι στους άνδρες συναδέλφους της”

#omada_Arcadia_Spot*

Παπαθανασίου: ”Στόχος μας η ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση των κρατουμένων γυναικών”

#omada_Arcadia_Spot*

Leave a Comment