Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Ενεργειακό τζάκι vs Παραδοσιακό τζάκι

Το παραδοσιακό τζάκι αποτελούσε απο ανέκαθεν βασικό τρόπο θέρμανσης σε πολλά νοικοκυριά. Ακόμα και στις μέρες μας πολλά νοικοκυριά έχουν παραδοσιακό τζάκι απομεινάρι προηγούμενων χρόνων θα έλεγε κανείς. Με την ανάπτυξη καινούριων τεχνολογιών και πιο συγκεκριμένα των ενεργειακών τζακιών, οι περισσότεροι κάτοχοι παραδοσιακού τζακιού έχουν μπει σε ένα δίλημμα. Το δίλημμα απλό, αξίζει η μετατροπή από παραδοσιακό σε ενεργειακό τζάκι? Παρακάτω θα αποκαλύψουμε τους λόγους που αξίζει να κάνει κάποιος αυτή την μετατροπή.

Πλεονεκτήματα ενεργειακού

Βασικό πλεονέκτημα που έχει το ενεργειακό τζάκι είναι η απόδοση και η ασφάλεια. Όσον αφορά την απόδοση μιλάμε για χαώδη διαφορά καθώς το ενεργειακό τζάκι πιάνει απόδοση 75%-85% ,το παραδοσιακό περιορίζεται στο 10%-20% . Αυτό γίνεται κατα κύριο λόγο εξαιτίας της ικανότητας του ενεργειακού τζακιού να εκμεταλλέυεται την ενέργεια που παράγεται από την φωτιά και τον καπνό και να την μετατρέπει σε θερμότητα είτε στον αέρα είτε στο νερό (ενεργειακό τζάκι καλοριφέρ).

Αντίστοιχα ένα απλό τζάκι δεν έχει την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την ενέργεια που παράγεται. Το μεγαλύτερο ποσοστό της, διαφεύγει μαζί με τον καπνό και την θερμότητα του χώρου από την καμινάδα.

Πώς όμως επιτυγχάνουμε αυτή την διαφορά της απόδοσης ?

Ένα ενεργειακό τζάκι διαθέτει πόρτα. Η οποία κλείνει και σφραγίζει τον θάλαμο καύσης ώστε να μπορεί να είναι απόλυτα ελεγχόμενος και ασφαλής. Η πόρτα επίσης διασφαλίζει το να μην έχουμε απώλεια ενέργειας , το να μην καπνίζει το τζάκι στον χώρο μας και τέλος να μην έχουμε απώλεια της θερμότητας του χώρου προς την καμινάδα.
Η πόρτα έχει την δυνατότητα ελέγχου των εισαγωγών του αέρα (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής) προς τον χώρο καύσης. Έτσι έχουμε τον απόλυτο έλεγχο της καύσης.

Ένα ενεργειακό τζάκι έχει σύστημα διαχείρισης του καπνού. Αυτό το ορίζουμε με ύπαρξη αυτόματου τάμπερ είτε με διαδρομές καπναερίων είτε με κάποιο κλαπέτο στην έξοδο της καμινάδας. Έτσι εκμεταλλεύεται την δύναμη της ενέργειας του καπνού ώστε να ανεβάσει την απόδοση στο μέγιστο.

Η κατασκευή ενός ενεργειακού τζακιού διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό απόδοσης που θέλουμε να πετύχουμε και την κατηγορία του (αερόθερμο, καλοριφέρ). Η πλειοψηφία των ενεργειακών τζακιών είναι τύπου μονομπλόκ με ένθετα είτε από μαντέμι είτε από πυρίμαχα υλικά όπως το scamolex, βερμικουλίτη κ.α .
Ένα ενεργειακό τζάκι για να κατασκευαστεί μελετάται ,δοκιμάζεται και πιστοποιείται από επίσημους φορείς για την αξιοπιστία του και τις αποδόσεις του αρκέτα χρόνια πριν βγει στην παραγωγή.

Ενεργειακό τζάκι-κασέτα Ecostar (V) Kubicalor EdilKamin

Τι κάνουμε όμως με την ασφάλεια?

Όσο αφορά την ασφάλεια και τους ρύπους, ένα ενεργειακό τζάκι είναι πολύ πιο ασφαλές από ένα απλό ανοικτό τζάκι. Αυτό το οφείλουμε κατά κύριο λόγο στο ότι είναι τζάκι κλειστού τύπου λόγω της πόρτας του που σφραγίζει ερμητικά. Αντιθέτως τα περισσότερα παραδοσιακά τζάκια είναι ανοικτού τύπου. Αυτό τα καθιστά επικίνδυνα για ξέσπασμα φωτιάς λόγω της ευκολίας μιας σπίθας-κάφτρας να πεταχτεί έξω από τον χώρο καύσης στο χαλί ή σε ένα έπιπλο. Έτσι λοιπόν χρειάζονται συνεχώς επίβλεψη όταν λειτουργούν μέχρι και το σβήσιμο τους.
Τα ενεργειακά τζάκια λόγω της τέλειας καύσης τους δεν αποβάλλουν τόσους ρύπους όσους τα ανοιχτά τζάκια και προστατεύουν το περιβάλλον αποθέτωντας λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα.
Συμπέρασμα: Τα απλά τζάκια επιβαρύνουν το περιβάλλον καθώς και το εσωτερικό της κατοικίας λόγω του ανοιχτού τους τύπου.

Ενεργειακό τζάκι: Θερμότητα σε όλους τους χώρους

Η δυνατότητα διοχέτευσης της θερμότητας και στους υπόλοιπους χώρους της κατοικίας ίσως να είναι και το σημαντικότερο πλεονέκτημα.

Μπορεί να επιτευχθεί με 2 τρόπους ανάλογα τον τύπο του ενεργειακού τζακιού, αερόθερμο ή καλοριφέρ.
Ο πρώτος τρόπος είναι με ενεργειακό τζάκι καλοριφέρ, αυτό σημαίνει ότι το ενεργειακό μας τζάκι ζεσταίνει το νερό των σωμάτων και κατ’επέκταση τα σώματα ζεσταίνουν όλους τους χωρους όπου βρίσκονται. Άξιο αναφοράς είναι ότι ανάλογα με την εγκατάσταση ένα ενεργειακό τζάκι να παρέχει με την λειτουργία του και ζεστό νερό χρήσης.
Εδώ μιλάμε για πλήρη και ολοκληρωμένη θέρμανση κατοικίας.
Ο δεύτερος τρόπος είναι το αερόθερμο ενεργειακό τζάκι το οποίο λειτουργεί είτε με φυσική ροή είτε με χρήση βεντιλατέρ, στο οποίο μπορούμε να κατευθύνουμε τον θερμό αέρα μέσω καναλιών στα υπόλοιπα δωμάτια. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε είτε θέρμανση του ενιαίου χώρου είτε με την χρήση καναλιών ολοκληρώμενη θέρμανση σε όλους τους χώρους.
Τέλος είναι αρκετά πιο εύκολα στο άναμμα από τα παραδοσιακά τζάκια λόγω ειδικών ρυθμιστών και του κλειστού τους τύπου.

Αερόθερμο τζάκι Firek 1- Tekno 1 EdilKamin

Επίλογος

Το μόνο μειονέκτημα που θα μπορούσε να προσάψει κάποιος στα ενεργειακά τζάκια είναι το υψηλοτερό κόστος τους. Αυτό όμως αποτελεί πολύ μικρό μειονέκτημα. Με την πολύ υψηλότερη απόδοση και την μειωμένη κατανάλωση ενός ενεργειακού τζακιού μπορεί κάποιος να κάνει γρήγορα απόσβεση της οικονομικής διαφοράς των δύο τζακιών. Μπορείτε να διαβάσετε και το άρθρο μας Πετρέλαιο ή ξύλο? Ένας περιεκτικός οδηγός. για να δείτε την οικονομία που σας παρέχει ένα ενεργειακό τζάκι

Η εταιρεία ΔΕΛΗΣ Α.Ε. Με την εμπειρία χρόνων και τις τεχνικές γνώσεις που διαθέτει θα σας δώσει την λύση σε ότι χρειάζεστε.

Χρήσιμα άρθρα:
Εγκατάσταση-τοποθέτηση στα ενεργειακά τζάκια.
Ξέρετε πραγματικά πόσα ξύλα καίτε?

Επικοινωνήστε μαζί μας:
Τηλέφωνο: 217 000 9300 , 694 6211 061

Leave a Comment