Γενικά Διεθνή Επικαιρότητα Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη;

Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη;

Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη;

Η πεποίθηση ότι η Παρασκευή 13 είναι μια ημέρα κακής τύχης είναι μια δεισιδαιμονία που έχει διαδοθεί παγκοσμίως. Αν και η προέλευση αυτής της πεποίθησης είναι ασαφής, υπάρχουν πολλές θεωρίες που την συνδέουν με ιστορικά γεγονότα, θρησκευτικές αναφορές και απλά την αριθμοφοβία.

Από πού προέρχεται αυτή η δεισιδαιμονία;

  • Ιστορικά γεγονότα: Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι η εξόντωση των Ναϊτών ιπποτών το 1307, μια Παρασκευή 13.
  • Θρησκευτικές αναφορές: Σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες, η Παρασκευή συνδέεται με σημαντικά αρνητικά γεγονότα της χριστιανικής θρησκείας, όπως η σταύρωση του Χριστού.
  • Αριθμοφοβία: Ο αριθμός 13 έχει συχνά συνδεθεί με την κακή τύχη, καθώς «σπάει» τον «τέλειο» κύκλο του 12 (12 μήνες, 12 ώρες, 12 θεοί κ.λπ.).

Πώς εξαπλώθηκε;

  • 19ος αιώνας: Η δεισιδαιμονία της Παρασκευής και 13 άρχισε να διαδίδεται ευρέως στον αγγλόφωνο κόσμο.
  • Κινηματογράφος: Η ταινία τρόμου “Παρασκευή και 13” (1980) ενίσχυσε αυτή την πεποίθηση και την έκανε παγκόσμια γνωστή.

Άλλες χώρες, άλλες δεισιδαιμονίες

Αν και η Παρασκευή 13 είναι ευρέως διαδεδομένη, υπάρχουν και άλλες χώρες που συνδέουν την κακή τύχη με άλλες ημέρες, όπως η Τρίτη 13 στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Η Παρασκευή και 13 στον κόσμο της τεχνολογίας

Υπάρχει ακόμη και ένας ιός υπολογιστή με το όνομα “Παρασκευή και 13” που δημιουργήθηκε το 1988 και ενεργοποιείται στις 13 του μήνα, αν η ημέρα είναι Παρασκευή. Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη;

Επιπλέον:

  • Ψυχολογική εξήγηση: Η ανησυχία για την Παρασκευή και 13 μπορεί να σχετίζεται με την ανάγκη των ανθρώπων να ελέγχουν το άγνωστο και το απρόβλεπτο.
  • Οικονομικές επιπτώσεις: Σε ορισμένες χώρες, η Παρασκευή 13 μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να αποφεύγουν να κάνουν μεγάλες αγορές ή να ταξιδέψουν.

Leave a Comment