Ελλάδα Επικαιρότητα

Πλεύρης: Δεν είχαμε καμία βοήθεια στα Τέμπη από την Hellenic Train

Βολές κατά της Hellenic Train έκανε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του δεν υπήρχε κανένας δικός τους άνθρωπος για να βοηθήσει στα νοσοκομεία στις λίστες.

Τα ακριβή λόγια του σχετικά με αυτό ήταν: “Ως υπουργείο Υγείας, δεν είχαμε καμία βοήθεια από την εταιρεία. Όλα γίναν από τους διασώστες του ΕΚΑΒ, αυτοί κατέγραψαν τους τραυματίες, δεν υπήρξε καμία βοήθεια από την εταιρεία. Δεν ήρθε κανένας άνθρωπος της εταιρείας στα νοσοκομεία για να μας βοηθήσει”.

Σχετικά με τους νεκρούς ανέφερε: “Ο ιατροδικαστής έχει συλλέξει 57 νεκρούς. Επιλέξαμε ένα νοσοκομείο να πηγαίνουν οι νεκροί ώστε οι συγγενείς να μην μεταφέρονται σε νοσοκομεία. Είχαμε τη λίστα όλων των τραυματιών, τους είχαμε ταυτοποιήσει όλους, ώστε να διαβάζουν τη λίστα οι συγγενείς και δυστυχώς αν δεν ήταν στη λίστα, καταλαβαίνετε ότι ήταν πολύ πιθανό να είναι στους νεκρούς.”

Διευκρίνισε ότι όταν ταυτοποιείται ένας νεκρός βγαίνει από την λίστα των αγνοούμενων. Επίσης συμπλήρωσε “Τα ονόματα των νεκρών δεν τα είχαμε. Είχαμε τη λίστα των ανθρώπων που τους αναζητούσαν οι δικοί τους άνθρωποι. Έχουμε έξι κλιμάκια ψυχολόγων για να ενημερώνουν τους συγγενείς. Αφού γίνει η ταυτοποίηση θα γίνεται και η παραλαβή μέσω και γραφείων κηδειών’
Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 48 εκ των οποίων οι 6 είναι διασωληνομένοι σε σοβαρή κατάσταση.

Σοκαριστικές εικόνες από την ανεύρεση νεκρών

Για σοκαριστική εικόνα έκανε σχετικά με το τι αντίκρισε στα Τέμπη.
“Είναι συγκλονιστικό γιατί έβλεπα γονείς να ψάχνουν παιδιά. Όλοι περίμεναν να δουν τι έρχεται από τραυματίες. Όσο περνούσε η ώρα προσπαθούσαν και οι ψυχίατροι να τους εξηγήσουν ότι από την στιγμή που δεν έχουν έρθει σε επικοινωνία, δεν είναι στη λίστα των τραυματιών, τα πράγματα δεν είναι καλά”. Στην συνέχεια είπε:
“Από εκεί και πέρα ήθελαν να μάθουν σε ποιο σημείο του τρένου ήταν οι δικοί τους γιατί είχαμε πληροφορήσει ότι τα μπροστινά βαγόνια είχαν διαλυθεί. Εκεί η εταιρεία ήταν απούσα και εμείς αυτή την ενημέρωση δεν μπορούσαμε να τη δώσουμε”

Σχετικά με το πως έμαθε για το περιστατικό ανέφερε ότι αρχικά ενημερώθηκαν ότι υπήρξε εκτροχιασμός. Σε επόμενη άμεση επικοινωνία ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ ότι δεν ήταν ένας απλός εκτροχιασμός και ότι τα πράγματα ήταν πολύ πιο σοβαρά. Αμέσως μετά ο υπουργός υγείας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και αυτόματα ενημερώθηκαν και τα υπόλοιπα υπουργεία.

Ο ίδιος έφτασε στο σημείο του δυστηχήματος γύρω στις 4:30. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι κάτω από μια άμορφη μάζα που είχε άλλα 2-3 βαγόνια. Βγαίναν συνεχώς σωροί.

Μεγάλη δυσκολία στην αναγνώριση από DNA

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη τα νοσοκομεία ανταποκρίθηκαν άμεσα χωρίς κανένα πρόβλημα. Άνοιξε κατευθείαν το Γενικό Λάρισας. Από εκεί και πέρα έφτασαν 40 οχήματα του ΕΚΑΒ μέσα στην πρώτη ώρα. Νοσοκομείο που δεν ήταν σε εφημερία άνοιξε και υποδεχόταν τραυματίες από το πρώτο μισάωρο. Οι κλίνες ΜΕΘ ήταν επαρκείς αλλά έιχαν και σε επιφυλακή στην Αθήνα το τμήμα εγκαυμάτων, τα δύο της Θεσσαλονίκης και το Κατερίνης που εφημέρευε.

Αναφορά έκανε και στην δυσκολία αναγνώρισης μέσω DNA. Η αναγνώριση ήταν πολύ δύσκολοι καθώς γονείς ήθελαν να αναγνωρίσουν τις σωρούς. Τους εξήγησαν ότι οι σωροί δεν ήταν αναγνωρίσιμοι και ότι έπρεπε να γίνει αναγνώριση μέσω DNA, διαδικασία η οποία δεν γίνεται άμεσα. Οι ταυτοποιήσεις αυτές ακόμα συνεχίζονται.

Τέλος κατέληξε ότι: “Πρέπει να διερευνηθούν όλα. Αρχικά προφανώς φαίνεται ότι έχει γίνει ένα ανθρώπινο λάθος. Το δεύτερο είναι αν υπάρχουν αυτά που πρέπει να υπάρχουν ώστε είτε να αποτρέπεται το ανθρώπινο λάθος είτε να μπορεί να προλαμβάνεται» κατέληξε ο υπουργός Υγείας”

Πηγή CNN Greece

Related posts

Συλλήψεις για παράνομη διακίνηση. Σωφρονιστικός υπάλληλος ανάμεσα στους δράστες

Arcadia Spot NG

Σε ισόβια καταδικάστηκε η Ρούλα Πισπιρίγγου

Arcadia Spot GZ

Γιώργος Παπαηλιού για τα Τέμπη

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment