Επικαιρότητα Θρησκεία Θρησκευτικά

Ποιά ονόματα γιορτάζουν σήμερα 27 Μαΐου

ioannis-o-rwsos

Ποιά ονόματα γιορτάζουν σήμερα 27 Μαΐου? Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι:

Αλύπιος, Αλυπία

Σήμερα, Σάββατο 27 Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2023 τιμάται η μνήμη των Αγίου Αλυπίου μάρτυρος, Οσίου Θεράποντος ηγουμένου Λευκής Λίμνης, Οσίου Ιωάννου του Ρώσου.

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος

Ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος γεννήθηκε το 1690 στην περιοχή της Μικράς Ρωσίας, σημερινής Ουκρανίας, από χριστιανούς γονείς. Κατετάγη στο στρατό του Μεγάλου Πέτρου και συμμετείχε στο Ρωσσοτουρκικό πόλεμο (1710-1711), εκεί αιχμαλωτίστηκε και στη συνέχεια πουλήθηκε ως σκλάβος σε Τούρκο αξιωματικό (ίππαρχο) που καταγόταν από το χωριό Προκόπι της Μικράς Ασίας.

Ο Τούρκος αξιωματικός μετέφερε τον Ιωάννη στο Προκόπι και εκεί προσπάθησε, όπως συνηθιζόταν τότε να τον προσυλυτίσει. Ο Άγιος αντιστάθηκε γερά σε όλες τις προσπάθειες του Τούρκου και εν τέλει ο Τούρκος τον άφησε ήσυχο να διατηρήσει την πίστη του.

Οι συνθήκες διαβίωσης του Αγίου ήταν πολύ σκληρές. Κοιμόταν στο στάβλο του αφέντη του, μαζί με τα ζώα των οποίων του είχε ανατεθεί η φροντίδα. Έτρωγε ελάχιστα, τα ρούχα του ήταν φτωχικά και ήταν αναγκασμένος να μην κατέχει υποδήματα. Σε αυτό τον στάβλο, ο Άγιος προσευχόταν, ενώ τα βράδια συχνά επισκεπτόταν σε μια εκκλησία που ήταν εκεί κοντά, αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.

Το αφεντικό του κάποια στιγμή πλούτισε και έγινε από τους ισχυρότερους άντρες της περιοχής. Κάποια στιγμή ο Τούρκος αξιωματικός επισκέφτηκε τη Μέκκα για προσκύνημα. Τότε ο Άγιος Ιωάννης με θαυμαστό τρόπο έστειλε από το Προκόπι στην Μέκκα ένα πιάτο ρύζι για το αφεντικό του. Στην αρχή δεν τον πίστεψαν, αλλά όταν ο Τούρκος γύρισε από την Μέκκα φέρνοντας το πιάτο μαζί του πείστηκαν και το θαύμα αυτό έγινε γνωστό σε όλους όσους κατοικούσαν στην περιοχή. Ο Τούρκος, θέλοντας να τιμήσει τον Άγιο, προσφέρθηκε μα καλυτερέψει τις συνθήκες διαβίωσης του. Ο Άγιος όμως αρνήθηκε πάραυτα και συνέχισε να φροντίζει τα ζώα του αφεντικού του και να μένει στον στάβλο. Δουλεύοντας την ημέρα και προσευχόμενος την νύχτα έζησε ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος το υπόλοιπο του βίου του έως τις 27 Μαΐου 1730, όπου αναπαύθηκε σε ηλικία 40 ετών.

Όταν έφτανε το τέλος του, ζήτησε να κοινωνήσει το Σώμα και Αίμα του Χριστού. Ο ιερέας, γνωρίζοντας το φανατισμό των Τούρκων, για να προστατεύσει τη θεία Μετάληψη, την έκρυψε σε ένα μήλο και έτσι την πέρασε αθόρυβα μέσα από το τουρκικό σπίτι στον Άγιο. Το σώμα του παραδόθηκε από το αφεντικό του στους χριστιανούς του Προκοπίου. Ώστε να το θάψουν σύμφωνα με τους κανόνες του Χριστιανισμού. Το σώμα του Αγίου ενταφιάστηκε στο χριστιανικό νεκροταφείο και παρέμεινε εκεί για τρισίμιση χρόνια.

Οι Χριστιανοί έκαναν την ανακομιδή του λειψάνου του Αγίου και το τοποθέτησαν σε μια λάρνακα κάτω από την Αγία Τράπεζα του Ναού του Αγίου Γεωργίου, στον οποίο προσευχόταν ο Άγιος εν όσο ήταν στη ζωή. Το 1930 άρχισε να χτίζεται ναός προς τιμή του Αγίου, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1951. Στον νέο Ναό μεταφέρθηκε το σκήνωμα του Αγίου, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Όσιος Θεράπων

Ο Όσιος Θεράπων, με πραγματικό όνομα Θεόδωρος, γεννήθηκε το 1337 μ.Χ. στην πόλη Βολοκολάμσκ από την ευσεβή οικογένεια Ποσκόχιν. Οι γονείς του τον ανέθρεψαν με παιδεία και νουθεσία Κυρίου και από την παιδική ηλικία εκδήλωσε την κλίση και την αγάπη του προς τον μοναχικό βίο. Γι’αυτό έγινε μοναχός και εγκαταστάθηκε βόρεια της Λευκής Λίμνης μαζί με τον Όσιο Κυρίλλο, όπου ασκήτεψε ως ερημίτης ασκούμενος στη σιωπή. Η αγιότητα του βίου του προσέλκυσε γύρω του μαθητές που οργάνωσαν ένα μοναστήρι, το οποίο πήρε το όνομα του Οσίου.

Το 1398 μ.Χ. ο Όσιος έκτισε μια ξύλινη εκκλησία αφιερωμένη στο Γενέσιον της Θεοτόκου, ενώ οι μοναχοί τον βοηθούσαν στο έργο αυτό και ασχολούνταν παράλληλα με αντιγραφή εκκλησιαστικών βιβλίων. Αργότερα, το 1500 μ.Χ. σε αυτό τον τόπο κτίσθηκε πέτρινος ναός φημισμένος για τις αγιογραφίες του, έργα του αγιογράφου Διονυσίου και των υιών του Βλαδίμηρου και Θεόδωρου.

Ο Όσιος παραιτήθηκε από την θέση του ηγουμένου της μονής από ταπείνωση. Εμπιστεύθηκε την πνευματική καθοδήγηση του σε έναν από τους πατέρες αυτής και επέστρεψε στον πνευματικό του σύμβουλο, Όσιο Κύριλλο.

Το 1408 μ.Χ. ο πρίγκιπας Ανδρεάς Δημητρίεβιτς ζήτησε από τον Όσιο Θεράποντα να ιδρύσει ένα νέο μοναστήρι στην πόλη Μοζάισκ. Εκεί, στο λόφο Λούσχο, ο Όσιος ανήγειρε τη νέα μονή και έλαβε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτου από τον Μητροπολίτη Μόσχας Φώτιο. Εδώ ο Όσιος ασκήτεψε για 18 χρόνια και κοιμήθηκε με ειρήνη το 1426 μ.Χ.

Το ιερό λείψανό του ενταφιάσθηκε στο βόρειο κλίτος του ναού του Γενεσίου της Θεοτόκου και βρέθηκε το 1514 μ.Χ.

Άγιος Αλύπιος

Ο Οσιομάρτυς ή μάρτυς ή νεομάρτυς Αλύπιος εμφανίζεται στα εορτολόγια και εορτάζει την 27 Μαϊου, μαζί με τον Άγιο Μάρτυρα και Ομολογητή Ιωάννη το Ρώσο από το Προκόπι της Καππαδοκίας. Το Συναξάρι αναφέρει απλώς για αυτόν ότι «λίθῳ τήν κεφαλήν συντριβεὶς τελειοῦται» και τίποτα άλλο.

Related posts

Άλωση της Τριπολιτσάς – Τι έγινε σαν σήμερα

ArcadiaSpot Team

Σαν σήμερα… 13/04/2024

Arcadia Spot KP

Σαν σήμερα… 12/04/2024

Arcadia Spot KP

Leave a Comment