Διεθνή Επικαιρότητα

Παρβοϊός: Το διαφορετικό σύμπτωμα που εκδηλώνεται

Παρβοϊός: Το διαφορετικό σύμπτωμα που εκδηλώνεται

Παρβοϊός: Το διαφορετικό σύμπτωμα που εκδηλώνεται

Παρβοϊός: Το σύμπτωμα που «δείχνει» νόσηση
«Είναι ένας ιός που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν είναι κάτι καινούργιο. Πάντα βλέπαμε παρβοϊούς και πάντα βλέπαμε τη λεγόμενη “πέμπτη νόσο”. Εκτός δηλαδή από την ιλαρά, την ερυθρά, την ανεμοβλογιά και την οστρακιά, είχαμε και την “πέμπτη νόσο”, που οφειλόταν σε αυτόν τον ιό. Είναι ιός κυτταροτοξικός, ο Β19, έτσι λέγεται. Κολλάει από ανθρώπους σε ανθρώπους, γιατί υπάρχει και παρβοϊός που κολλάει στις γάτες και στους σκύλους – αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Αν κολλήσεις, μετά από μία με δύο εβδομάδες παρουσιάζεις μια ήπια λοίμωξη, σαν ένα κοινό κρυολόγημα – μυαλγία, πονοκέφαλος, πόνος στα κόκαλα. Όμως, το χαρακτηριστικό που κάνει ο ιός αυτός είναι ότι βγάζει ένα εξάνθημα στο πρόσωπο, σαν να έχεις δεχθεί μια έντονη σφαλιάρα στο πρόσωπο, ένα ράπισμα», αναφέρει ο παιδίατρος Μ. Ανδρέου.

«Όλος ο ενήλικος πληθυσμός πιθανότατα να το έχει περάσει, και γι’ αυτό έχουμε αντισώματα της τάξης του 60%. Ένα ποσοστό 20%-30% των ενηλίκων, και μάλιστα των γυναικών, δεν το έχει περάσει», ανέφερε ο παιδίατρος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Ανδρέου ξεκαθάρισε ότι «όταν εμφανίζεται το εξάνθημα, το παιδί δεν μεταδίδει το νόσημα. Το έχει μεταδώσει πριν». Παρβοιός: Το διαφορετικό σύμπτωμα που εκδηλώνεταιΠροβοιός: Το διαφορετικό σύμπτωμα που εκδηλώνεται

Οι επιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσει ο παρβοϊός στην εγκυμοσύνη
«Κάνει όμως κάποιες επιπλοκές σε σπάνιες περιπτώσεις. Προσβάλλει τις αρθρώσεις κυρίως στους ενήλικες και κάνει αρθρίτιδα. Ο ιός χτυπά τους πάντες. Σε σπάνιες περιπτώσεις κάνει καρδίτιδα, όπως όλες οι ιώσεις. Δεν υπάρχει ιός που να μην προσβάλλει το μυοκάρδιο. Όταν υπάρχουν και άλλες συν-λοιμώξεις, αυτός ο ιός βρίσκει ευκαιρία και κάνει μεγαλύτερη ζημιά στο σώμα», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια ο κ. Ανδρέου επισήμανε την περίπτωση των εγκύων. «Αυτό που θέλω να ενημερώσω είναι ότι προσβάλλει κυρίως τις εγκύους. Οι έγκυοι, όταν προσβληθούν στο πρώτο, στο δεύτερο ή στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, ή θα κάνουν βαριά αναιμία -όπως και τα παιδιά- ή μπορεί να γεννηθεί νεκρό το μωρό. Ή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη μετέπειτα ζωή μου. Παρβοϊός: Το διαφορετικό σύμπτωμα που εκδηλώνεται

Leave a Comment