Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Πρόστιμα σε μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών

Στο στόχαστρο δύο πολυεθνικές

Πρόστιμα σε μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών καθώς και ηλεκτρονικών ειδών επέβαλλε η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς. Το πρόστιμο έχει συνολικό ύψος 1.440.000 ευρώ και αφορά τρεις μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Από έλεγχο της ΔΙΜΕΑ διαπιστώθηκε πως παραβίαζαν το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, σε εφαρμογή της ΥΑ 35935/2023. “Κώδικας δεοντολογίας περί ανακοίνωσης μειωμένης τιμής σε περίοδο εκπτώσεων”.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης

  • Πρόστιμο 560.000 ευρώ στην εταιρεία «Πλαίσιο COMPUTERS AEBE».
  • Πρόστιμο 520.000 ευρώ στην εταιρεία «PUBLIC RETAIL ΜΟΝ. Α.Ε».
  • Πρόστιμο 360.000 ευρώ στην εταιρεία «Praktiker Hellas ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΟΝ. Α.Ε.».

Τι δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας: “Μετά από ελέγχους σε μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών διαπιστώσαμε παραβάσεις που ξεπερνούν τα 1,4 εκατ. ευρώ. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: παραπλανητικές πρακτικές εις βάρος των καταναλωτών δεν γίνονται ανεκτές. Το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι θα ενταθούν. Δε θα επιτρέψουμε καμία παράνομη πράξη που αφήνει απροστάτευτους τους πολίτες και νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό”.

Πρόστιμα για παράδοση παραγγελιών εν μέσω καύσωνα

Σε παρόμοιο μοτίβο ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε πρόστιμα σε εταιρείες delivery για μη συμμόρφωση με το νόμο σχετικά με την παύση παράδοσης παραγγελιών κατά τις ώρες του καύσωνα.

Ανέφερε συγκεκριμένα:

“Εχθές, ημέρα του ακραίου καύσωνα, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας – κατόπιν δικής μου σκέψης-, προέβη στην εξής ενέργεια: έκανε παραγγελίες για διανομή φαγητού τις ώρες που απαγορευόταν και σε περιοχές που ο καύσωνας ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένος στις δύο μεγάλες πλατφόρμες που κυρίως όλοι χρησιμοποιούμε για την παραγγελία των φαγητών μας, στην efood και στη Wolt.

Δυστυχώς, και οι δύο εταιρείες παρά το νόμο παρέδιδαν κανονικά, αδιαφορώντας για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων διανομέων. Ήδη, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας καταλογίζει τα αναλογούντα πρόστιμα”.

Επίσης στη συνέχεια δήλωσε:

“Οι αποφάσεις δεν εκδίδονται για τυπικούς λόγους, ούτε για να είμαστε καλυμμένοι αν κάτι πάει στραβά. Οι αποφάσεις εκδίδονται για να τηρούνται. Οι έλεγχοι είναι και θα είναι ασταμάτητοι και εάν χρειαστεί να βάλουμε και υψηλότερα πρόστιμα θα βάλουμε και υψηλότερα πρόστιμα. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουνε, όσο μεγάλες εταιρείες και να είναι, ότι δεν παίζουμε με την ασφάλεια των εργαζομένων. Καλόπιστα και πολιτισμένα προτιμούμε να ακολουθούμε όλοι τα μέτρα, αλλά είμαστε εδώ για να επιβάλουμε τη νομοθεσία για όποιον την παραβιάζει”.

Related posts

Εγκληματική Οργάνωση από Εφορακούς – Εκβιασμοί και απόσπαση χρημάτων

Arcadia Spot NG

Ποιοι μαθητές θα πάρουν επίδομα 350 ευρώ

Arcadia Spot NG

Πώς να βάψετε εύκολα κόκκινα αυγά

Arcadia Spot NG

Leave a Comment