ΣΑΕΚ Παναρκαδικού Νοσοκομείου : Εκπαίδευση φοιτητών για την Υγιή Γήρανση και για τη διαχείριση της νόσου Alzheimer’s
Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Υγιούς Γήρανσης «ΜΕΝΤΩΡ» και της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) του Παναρκαδικού Γενικού Νοσοκομείου Τρίπολης υπεγράφη στην Τρίπολη, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024, από τον κ. Καθ. Αντώνιο Μ. Πολίτη, Καθηγητή Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ, Επιστημονικό Υπεύθυνο του «Μέντωρ», από τον κ. Αναστάσιο Τζανή, Διοικητή του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης και την κ. Γεωργία Μαργιώλου, Διευθύντρια της ΣΑΕΚ.
Στόχος της συνεργασίας είναι οι καταρτιζόμενοι της ΣΑΕΚ στην ειδικότητα «Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας» να εκπαιδευτούν σχετικά με τη νόσο Alzheimer ‘s ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την παροχή φροντίδας σε ασθενείς με τη νόσο. Η εκπαίδευση θα επικεντρωθεί στη βαθύτερη κατανόηση των συμπτωμάτων και των προκλήσεων της νόσου, καθώς και στις σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης και υποστήριξης των ασθενών, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Παράλληλα, η εκπαίδευση των καταρτιζόμενων θα περιλαμβάνει την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών του ηλικιωμένου ασθενούς, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στις φυσικές, ψυχικές και συναισθηματικές τους συνθήκες και απαιτήσεις φροντίδας.
Εξίσου σημαντικό είναι να εξοπλιστούν οι καταρτιζόμενοι με πρακτικές και γνώσεις για την προαγωγή της υγιούς και ενεργούς γήρανσης στον γενικό πληθυσμό, ώστε να ενθαρρύνουν προληπτικά μέτρα και υγιεινές συνήθειες που συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία.
Η εκπαίδευση θα υλοποιηθεί από τον «Μέντωρ» με τη συμμετοχή Λειτουργών Υγείας, ειδικούς στην ψυχική υγεία των ηλικιωμένων και στην υγεία του Νου, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας οι οποίοι συμμετέχουν με αφοσίωση στο έργο του «Μέντωρ» εθελοντικά.
Πρόκειται για μία πρωτοποριακή συνεργασία που προσδοκά οι μελλοντικοί επαγγελματίες υγείας της ΣΑΕΚ να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν με υπευθυνότητα τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των ηλικιωμένων ασθενών με νόσο Altzheimer’s, να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες της καθημερινότητας της τρίτης ηλικίας και να προάγουν στη κοινότητα την υγιή γήρανση.