Ελλάδα Ενέργεια Επικαιρότητα Ροή Ειδήσεων

Στα κίτρινα και τα μπλε τιμολόγια ρεύματος στρέφονται οι καταναλωτές

Στα κίτρινα και τα μπλε τιμολόγια ρεύματος στρέφονται οι καταναλωτές

Στα κίτρινα και τα μπλε τιμολόγια ρεύματος στρέφονται οι καταναλωτές

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα διαμορφώνεται ραγδαία τους τελευταίους μήνες, με τα κίτρινα ex post τιμολόγια να κερδίζουν έδαφος έναντι των πράσινων. Η τάση αυτή οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, με κυριότερους:

  • Μικρότερες αυξομειώσεις: Τα κίτρινα ex post τιμολόγια παρουσιάζουν σταθερότερες χρεώσεις σε σύγκριση με τα πράσινα, προσφέροντας στους καταναλωτές μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και αποφεύγοντας δυσάρεστες εκπλήξεις στο λογαριασμό ρεύματος.
  • Χαμηλότερο κόστος: Σε διάφορες περιπτώσεις, τα κίτρινα ex post τιμολόγια αποδεικνύονται οικονομικότερα από τα πράσινα, ιδιαίτερα σε περιόδους χαμηλής ζήτησης.
  • Απουσία δέσμευσης: Σε αντίθεση με τα πράσινα τιμολόγια που συχνά έρχονται με χρονοβόρες συμβάσεις, τα κίτρινα ex post προσφέρουν ευελιξία στους καταναλωτές, οι οποίοι μπορούν να τα προσαρμόσουν στις εκάστοτε ανάγκες τους.

Συνεπώς, όλο και περισσότεροι καταναλωτές, ιδιαίτερα όσοι επιθυμούν σταθερότητα και οικονομία, στρέφονται προς τα κίτρινα ex post τιμολόγια. Αξίζει να σημειωθεί πως η τάση αυτή ενισχύεται από την ενεργή προώθηση των κίτρινων τιμολογίων από τις εταιρείες προμήθειας, οι οποίες προσφέρουν ελκυστικά πακέτα και ανταγωνιστικές τιμές. Στα κίτρινα και τα μπλε τιμολόγια ρεύματος στρέφονται οι καταναλωτές

Παρά την αυξημένη ζήτηση για τα κίτρινα ex post, η πλειοψηφία των καταναλωτών (περίπου 70%) παραμένει στην ΔΕΗ, η οποία δεν έχει προσαρμοστεί πλήρως στο νέο μοντέλο τιμολόγησης. Η αδράνεια αυτή εκτιμάται πως θα συνεχιστεί για τα επόμενα 2-3 χρόνια, επηρεάζοντας άμεσα το μερίδιο αγοράς των υπόλοιπων παρόχων.

Εν κατακλείδι, η στροφή προς τα κίτρινα ex post τιμολόγια ρεύματος φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας. Η διείσδυση των έξυπνων μετρητών και η προώθηση της απόκρισης-ζήτησης αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, προσφέροντας στους καταναλωτές νέες δυνατότητες και επιλογές.

Leave a Comment