Επικαιρότητα Οικονομικά Πελοπόννησος

Στο «κόκκινο» οι δήμοι της Πελοποννήσου για τα Απορρίμματα – Πάνω από 4.000.000 τα χρέη στην Κεντρική Διαχείριση

Ένα από τα ζητήματα που «καίει» εδώ και αρκετό καιρό την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η Διχαείριση των Αποβλήτων και των Απορριμάτων και προ πάντων οι οφειλές των δήμων που ξεπερνούν τα 4.000.000 ευρω στο ΣΔΙΤ.

Με αναλύτικη του αναφορά επί του θέματος και με αφορμή τις ερωτήσεις που του έθεσαν οι περιφερειακές παρατάξεις για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, είπε τα εξής:

Κάποιοι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για το 2023, χρωστούν για τη συμμετοχή τους στο ΣΔΙΤ απορριμμάτων, 4.200.000,00 ευρώ. Αυτές είναι οι σημερινές οφειλές. Δεν είναι ακόμα ληξιπρόθεσμες “.
Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, μέσω της ΣΔΙΤ, από ιδιώτη φορέα, δεν έχει ακόμα ξεκινήσει στο 100 %, αφού πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα στις μονάδες επεξεργασίας και στους σταθμούς μεταφόρτωσης.

Στη συζήτηση, εξετάστηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με τις εγγυημένες ποσότητες, με τις υπερβάλλουσες ποσότητες, με τις τιμές, με τα πέναλτι, με τις ρήτρες και με άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους όρους της ΣΔΙΤ.” Υπάρχει και ο νόμος της παρακράτησης των ΚΑΠ για όσους δήμους δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Έγινε ήδη αυτό, σε πέντε δήμους“, είπε ο Χρήστος Λαπρόπουλος.Σύμφωνα με την τροποποίηση του προυπολογισμού, η Περιφέρεια, εγγράφει και προυπολογίζει 24 (12 + 12) εκατ. ευρώ.Τα χρήματα αυτά, τα βάζει- προσωρινά – η Περιφέρεια και είναι χρήματα που πληρώνουν οι δήμοι.

Η διαδικασία να πληρώνει, δηλαδή, η Περιφέρεια την εταιρεία, θα παύσει, όταν το έργο περάσει στην ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου, με την έναρξη της λειτουργίας της ολοκληρωμένης διαχείρισης.Αμέσως, μετά, όταν συμβεί αυτό, θα πληρώνουν στον ΦΟΔΣΑ οι δήμοι και θα απεγκλωβιστεί απ’ αυτή τη διαδικασία η Περιφέρεια.

Related posts

Συλλήψεις σε Αρκαδία και Αργολίδα για ναρκωτικά

Arcadia Spot KP

Leave a Comment