Εδώ θα παρουσιάσουμε συνοπτικά τι έγινε σαν σήμερα 4 Δεκεμβρίου. Δηλαδή θα παρουσιάσουμε συνοπτικά τα σημαντικότερα γεγονότα, επετείους, γεννήσεις καθώς και θανάτους.
Επέτειοι
- Διεθνής Ημέρα Γατόπαρδου
Γεγονότα
- 1913: Υπογράφεται στη Φλωρεντία από τις Μεγάλες Δυνάμεις το ομώνυμο πρωτόκολλο, με το οποίο καθορίζονται τα σύνορα του νεοδημιουργηθέντος αλβανικού κράτους. Στους όρους του περιλαμβάνεται και η απόδοση της Βορείου Ηπείρου ( περιοχές Χειμάρρας, Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Τεπελενίου και Αργυρόκαστρου) από την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις οι οποίες μετείχαν στη συνδιάσκεψη (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία, Αυστροουγγαρία), θέτουν ως μοναδικό κριτήριο γι’αυτή τους την απόφαση τη γλώσσα.
- 1944: Διοργανώνεται μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα για τα θύματα της 3ης Δεκεμβρίου 1944. Ακολουθούν νέα επεισόδια και συμπλοκές, με 40 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ο Σκόμπι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Αθήνα.
- 1971: Το Καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep Purple, που γράφουν το πιο γνωστό τους κομμάτι “Smoke on the Water”.
- 1980: Κατά τη διάρκεια ληστείας σε σούπερ μάρκετ σκοτώνεται σε ηλικία 69 ετών ο Στέφαν Βαλασίεβιτς, ο οποίος υπήρξε νικήτρια των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1932, καθώς αγωνίστηκε ως γυναίκα με το όνομα Στέλα Γουόλς, ξεγελώντας τους διοργανωτές. Η νεκροψία θα αποδείξει ότι δεν υπήρξε ποτέ γυναίκα.
- 1980: Ο Τζίμι Πέιτζ, ο Ρόμπερτ Πλαντ και ο Τζον Πολ Τζόουνς ανακοινώνουν την απόφαση τους να μην ξαναδημιουργήσουν τους “Led Zeppelin”, εξαιτίας του θανάτου του ντράμερ του συγκροτήματος Τζον Μπόναμ.
- 1991: Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη καταλήγει σε τρεις όρους για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ: α) Να αλλάξει η ονομασία “Μακεδονία”, β) Να αναγνωρίσει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και γ) Να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα δε υπάρχει “μακεδονική μειονότητα”.
Γεννήσεις
- 1866: Βασίλι Καντίνσκι, ρωσικής καταγωγής γάλλος ζωγράφος, θεωρητικός της τέχνης, πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης και “πατέρας” της αφαίρεσης.
- 1875: Ράινερ Μαρία Ρίλκε, γερμανός ποιητής.
- 1963: Σεργκέι Μπούμπκα, ουκρανός αθλητής του στίβου, ο κορυφαίος επικοντιστής όλων των εποχών.
Θάνατοι
- 1902: Τσαρλς Ντόου, αμερικανός δημοσιογράφος και επιχειρηματίας. Μαζί με τον Εντουρντ Τζόουνς ίδρυσε την εφημερίδα ” Wall Street Journal ” και διατύπωσε τον χρηματιστηριακό δείκτη Dow Jones.
- 1993: Φρανκ Ζάπα, αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης.
- 2004: Έλενα Σουλιώτη, ελληνίδα σοπράνο.