Χρ. Λαμπρόπουλος:“Οφείλουμε με κάθε τρόπο να ανταποδώσουμε στη Μεγαλόπολη την επί δεκαετίες -και με κόστος για τους πολίτες της- προσφορά της στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας και έχουμε τους διαθέσιμους πόρους, αρκεί να υπάρξει άμεση και σωστή απορρόφησή τους”.
Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος -αρμόδιος σε θέματα Διοίκησης, Οικονομίας, Παιδείας, Δίκαιης Μετάβασης (Μεγαλόπολη) και ΣΔΙΤ απορριμμάτων-, κατά τον χαιρετισμό του, χθες την Παρασκευή 21 Απριλίου, στην εκδήλωση ενημέρωσης της ΕΥΔΑΜ (Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης) στο Επιμελητήριο Αρκαδίας, όπου εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.
Ο Χρ. Λαμπρόπουλος για την απολιγνιτοποίηση
Ο Χρ. Λαμπρόπουλος μετέφερε τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη ο οποίος συνόδευσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την σημερινή επίσκεψή του στις Π.Ε. Αργολίδας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, όπου υπογράφηκαν συμβάσεις για σημαντικά έργα της Περιφέρειας-, ενώ αναφερόμενος στη συνέχεια στην Δίκαιη Μετάβαση σημείωσε πως “δεν μπορεί κάποιος να μιλά για ‘βίαιη’ απολιγνιτοποίηση, αφού αυτή είχε ξεκινήσει πολύ πριν και ήδη από το 2002 υπήρχε μείωση λιγνίτη στην Μεγαλόπολη”.
Η απολιγνιτοποίηση, όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, “είναι αναγκαία, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την υγεία των κατοίκων της Μεγαλόπολης, η οποία κατέβαλε μεγάλο κόστος -όλα αυτά τα χρόνια- για να συμβάλλει στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας”.
Οι επενδύσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Απευθύνοντας ευχαριστίες στον γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο για την βοήθειά του, ο Χρ. Λαμπρόπουλος υπογράμμισε πως το πρόγραμμα της Δίκαιης Μετάβασης για την χώρα μας ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε πανευρωπαϊκά και ήδη έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για να προχωρήσει:
“Ηταν επιβεβλημένη η συμμετοχή στο πρόγραμμα και των 4 δήμων -Μεγαλόπολης, Γορτυνίας, Τρίπολης και Οιχαλίας- και η Περιφέρεια Πελοποννήσου μοναχικά με τον Δήμο Μεγαλόπολης εξασφάλισε τα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, με διακριτό προβάδισμα για το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος για την Δίκαιη Μετάβαση αντιπεριφερειάρχης. Τόνισε δε πως στην Μεγαλόπολη κατευθύνονται και άλλοι πόροι, όπως ο Ειδικός Αναπτυξιακός Πόρος με επιδίωξη να διοχετευθεί στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, ενώ παράλληλα υλοποιούνται έργα και μέσω του ΕΣΠΑ -όπως το Γηροκομείο, που θα ολοκληρωθεί μέσα στον φετινό χρόνο. Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξαιρετικά βελτιωμένη απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, η οποία -όπως δήλωσε- “μέσα στην τριετία 2019 – 2022 έφθασε στο 90%, όταν το διάστημα 2014 – 2020 ήταν μόλις στο 23%”.
Ακόμα, ο Χρ. Λαμπρόπουλος σημείωσε πως στόχευση αποτελεί “η προσέλκυση επενδύσεων που θα δίνουν εργασία, που θα έχουν στόχο επίσης τον πρωτογενή τομέα, την βιοοικονομία”,τονίζοντας πως προχωρεί η διαδικασία για τα δύο επιχειρηματικά πάρκα, με πρώτο αυτό στο Ψαθί και στη συνέχεια αυτό που βρίσκεται κοντά στον αυτοκινητόδρομο.
Χαιρετισμό στην σημερινή εκδήλωση της ΕΥΔΑΜ στην Τρίπολη -μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος- απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ενώ σε αυτή παρέστησαν και μίλησαν ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ Πελοπίδας Καλλίρης, καθώς και εκπρόσωποι των αρμοδίων Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο στόχος της εκδήλωσης
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η άμεση και έγκυρη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και φορέων της περιοχής για τις δυνατότητες που παρέχονται μέσω του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε και η πορεία υλοποίησής του στη χώρα μας, καθώς και άλλες διαθέσιμες χρηματοδοτικές δυνατότητες για τη δίκαιη μετάβαση.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι την Πέμπτη 20 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στη Μεγαλόπολη συνάντηση με τους 4 δήμους του Εδαφικού Σχεδίου, στην οποία επιβεβαιώθηκε ο κοινός βηματισμός όλων των αρμοδίων Αρχών για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος.
Στην εν λόγω συνάντηση την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησε και πάλι οποία παρευρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος -αρμόδιος σε θέματα Διοίκησης, Οικονομίας, Παιδείας, Δίκαιης Μετάβασης (Μεγαλόπολη) και ΣΔΙΤ απορριμμάτων.