Η Γιορτή του Αγίου Γεωργίου: Γιατί είναι κινητή
Ο Άγιος Γεώργιος που ονομάζεται και Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος είναι από τους δημοφιλέστερους Αγίους σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο. Ειδικά στη χώρα μας, δεν υπάρχει περιοχή που να μην έχει εξωκλήσι ή εκκλησία αφιερωμένη στη μνήμη του, ενώ το όνομα Γεώργιος που γιορτάζει σήμερα, είναι από τα πλέον συνηθισμένα.
Κανονικά, ο Άγιος Γεώργιος γιορτάζει στις 23 Απριλίου. Σε περίπτωση, όμως, που η 23η Απριλίου πέφτει πριν από το Πάσχα -όπως συμβαίνει πάρα πολλές φορές- η εορτή του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται τη Δευτέρα του Πάσχα. Αυτό συμβαίνει καθώς κατά την περίοδο της Σαρακοστής, από Κυριακή απόγευμα μέχρι Παρασκευή πρωί, υπάρχει πένθος. Δεν γίνονται, δηλαδή, πανηγυρικοί εορτασμοί.
Η Ιστορία του Αγίου Γεωργίου
Ο Άγιος Γεώργιος, ένας από τους πιο δημοφιλείς Αγίους σε όλο τον Χριστιανικό κόσμο, τιμάται ως Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος. Η μορφή του αγγίζει ιδιαίτερα την Ελλάδα, όπου πλήθος εκκλησιών και εξωκλησιών φέρουν το όνομά του, και το όνομα Γεώργιος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα.
Βίος και Μαρτύριο:
Σύμφωνα με τους συναξαριστές και την Ιερή Παράδοση, ο Γεώργιος γεννήθηκε μεταξύ 275 και 281 μ.Χ. στη Νικομήδεια της Βιθυνίας. Ο πατέρας του, Γερόντιος, προερχόταν από πλούσια οικογένεια της Καππαδοκίας και υπηρετούσε ως στρατιωτικός και Συγκλητικός. Η μητέρα του, Πολυχρονία, καταγόταν από τη Λύδδα της Παλαιστίνης. Αμφότεροι οι γονείς του ήταν βαπτισμένοι Χριστιανοί. Η Γιορτή του Αγίου Γεωργίου
Μετά τον θάνατο του πατέρα του, η οικογένεια μετακόμισε στη Λύδδα, την πατρίδα της μητέρας του. Εκεί, ο νεαρός Γεώργιος ακολούθησε στρατιωτική καριέρα, εντασσόμενος στο Ρωμαϊκό Στρατό. Ξεχώρισε γρήγορα για τις ικανότητες και την ανδρεία του, λαμβάνοντας το αξίωμα του Τριβούνου. Ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός τον προήγαγε σε Δούκα (διοικητή) και Κόμη (συνταγματάρχη) στην αυτοκρατορική φρουρά.
Το 303 μ.Χ., ο Διοκλητιανός εξαπέλυσε σκληρούς διωγμούς κατά των Χριστιανών. Ο Γεώργιος, αρνούμενος να εκτελέσει τις διαταγές και ομολογώντας την πίστη του, ήρθε αντιμέτωπος με την οργή του αυτοκράτορα. Υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια, με στόχο να τον αναγκάσουν να απαρνηθεί τον Χριστιανισμό. O Γεώργιος άντεξε με καρτερία. Στις 23 Απριλίου 303, ηγήθηκε προς τον αποκεφαλισμό του στα τείχη της Νικομήδειας. Η μνήμη του τιμάται σε όλο τον Χριστιανικό κόσμο, με εξαίρεση τις Ορθόδοξες εκκλησίες όταν η 23η Απριλίου συμπίπτει με το Πάσχα ή προηγείται αυτού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο εορτασμός μετατίθεται για τη Δευτέρα της Διακαινησίμου.