Στον δρόμο του κρασιού – Τρύγος 2024 | Ένα Αφιέρωμα του ArcadiaSpot
“Το κρασί, αν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα και με μέτρο, ανάλογα με τον άνθρωπο, είναι άριστο τόσο για την υγεία, όσο και για την αρρώστια”. – Ιπποκράτης.
Τι θα έλεγε κανείς πως είναι αυτό που ενώνει τους ανθρώπους γύρω από ένα τραπέζι; Η επικοινωνία κι ένα ποτήρι καλό ποιοτικό κρασί. Όπως και με τους ανθρώπους έτσι και με το κρασί δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για την “ποιότητά” του αν πρώτα δεν το γνωρίσεις…
Στην αναζήτηση, λοιπόν, για το πώς φτάνει σε εμάς το ποιοτικό κρασί το ArcadiaSpot βρέθηκε στον κάμπο της Τεγέας. Φιλοξενηθήκαμε στους αμπελώνες του κυρίου Κωνσταντίνου Γκόρου και της υπέροχης οικογένειάς του που φαίνεται να γνωρίζουν το κρασί και τα μυστικά του πολύ καλά.
Μας μίλησαν για την τελετουργία του τρύγου και τη σημασία που πρέπει να δώσεις στην τελετουργία αυτή ώστε να σου αποφέρει το καλύτερο δυνατό : μια σοδειά ικανή να προσφέρει ένα Μοσχοφίλερο που θα ξυπνάει αναμνήσεις και θα δημιουργεί καινούριες.
Πώς όμως φτάνει αυτό το κρασί στο ποτήρι μας;
Ο τρύγος είναι μια περίοδος γιορτής και σκληρής δουλειάς ταυτόχρονα. Είναι μια διαδικασία που συνδέεται με την παράδοση και την ιστορία της οινοποίησης. Κάθε σταφύλι που συλλέγεται είναι ένα κομμάτι του τελικού προϊόντος, ενός μοναδικού κρασιού που θα απολαύσουμε. Ο τρύγος πραγματοποιείται όταν τα σταφύλια έχουν φτάσει στην ιδανική τους ωρίμανση. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αποκτήσει το επιθυμητό χρώμα, άρωμα και την κατάλληλη ισορροπία σακχάρων και οξέων. Η σωστή στιγμή του τρύγου είναι κρίσιμη, καθώς επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Αν και ο τρύγος ως διαδικασία συμβαίνει κατά τον μήνα του Σεπτεμβρίου, είναι μια διαδικασία με ολόχρονη διάρκεια και πολύ κόπο. Στον δρόμο του κρασιού – Τρύγος 2024
“Το χειμώνα αφού πέσουν τα φύλλα, αρχίζουμε σταδιακά και κλαδεύουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε λιπάσματα για να ενισχυθεί η βλάστηση και ραντίζουμε τόσες φορές όσες μας επιτρέπει ο καιρός. Τα σταφύλια συλλέγονται με προσοχή είτε χειρωνακτικά είτε με μηχανήματα ανάλογα την έκταση του αμπελώνα”
Ποιες δυσκολίες συναντά ένας παραγωγός το 2024;
Οι δυσκολίες θα λέγαμε πως θα μπορούσαν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Αυτές που προέρχονται από τη φύση και αυτές που προκύπτουν από έναν εξίσου αστάθμητο παράγοντα : τα εργατικά χέρια.
Όπως έχουμε αναφέρει ήδη αρκετά στο ArcadiaSpot, η φετινή έλλειψη νερού λόγω ελάχιστων έως ανύπαρκτων βροχοπτώσεων και ο εκτεταμένος καύσωνας οδήγησαν σε “δίψα” των καλλιεργειών περιορίζοντας, κατ’ επέκταση, την παραγωγή, με όσες συνέπειες επιφέρει αυτό. Επιπλέον, ζώα όπως, αγριογούρουνα και τσακάλια, καταστρέφουν μέρος της παραγωγής.
Από την άλλη, όπως ανέφερε ο κύριος Γκόρος, σε σχέση με το παρελθόν όπου είχε την ευκαιρία να απασχολεί στα κτήματά του έως και 8 άτομα, πλέον του είναι πολύ δύσκολο να βρει άλλα εργατικά χέρια πέρα από των φίλων και της οικογένειά του, καθώς φαίνεται πως οι εργάτες είναι δυσεύρετοι.
Καταλήγοντας, ο τρύγος είναι συνοψίζει αυτό που λένε “θέρος, τρύγος, πόλεμος” καθώς πρόκειται για μια περίοδο σκληρής δουλειάς που χρειάζεται γνώση, μεράκι και αφοσίωση αλλά και μεγάλης ικανοποίησης για τους αμπελουργούς. Από τον αμπελώνα στο ποτήρι, και από το ArcadiaSpot για εσάς! Εις υγείαν!
Ας απολαύσουμε τη διαδικασία μέσα από τα λόγια του ίδιου του κύριου Γκόρου.
Δείτε το βίντεο του ArcadiaSpot
Η ομάδα του ArcadiaSpot.gr θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά την οικογένεια του κύριου Γκόρου για τη φιλοξενία!