Ελλάδα Ενέργεια Επικαιρότητα

“Έξυπνοι Μετρητές” από τον ΔΕΔΔΗΕ σε 500.000 νοικοκυριά

"Έξυπνοι Μετρητές" από τον ΔΕΔΔΗΕ σε 500.000 νοικοκυριά

“Έξυπνοι Μετρητές” από τον ΔΕΔΔΗΕ σε 500.000 νοικοκυριά

Ο ΔΕΔΔΗΕ υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς το έργο εγκατάστασης “έξυπνων” μετρητών, με στόχο την τοποθέτηση. 500.000 συσκευών έως το τέλος του 2024. Το συνολικό έργο, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2030, περιλαμβάνει την εγκατάσταση 5,2 εκατομμυρίων μονοφασικών και 2,1 εκατομμυρίων τριφασικών μετρητών σε πελάτες χαμηλής τάσης.

Στόχος η εξάλειψη της ρευματοκλοπής και η εξοικονόμηση ενέργειας

Βασικός στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι η υιοθέτηση “έξυπνων” μετρητών σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έως το 2030. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να συμβάλει στην καταπολέμηση της ρευματοκλοπής, η οποία επιβαρύνει τους λογαριασμούς των καταναλωτών με περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Παράλληλα, οι “έξυπνοι” μετρητές προσφέρουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την κατανάλωση ενέργειας, οδηγώντας σε εξοικονόμηση πόρων.

Πρόοδος εγκατάστασης και διαγωνιστική διαδικασία

Στο πλαίσιο του έργου, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη ολοκληρώσει την ανάδειξη αναδόχου για την εγκατάσταση 360.000 “έξυπνων” μετρητών έως το τέλος του έτους. Η σύμβαση έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία Protasis και Sagemcom Energy &. Telecom SAS, με τις συσκευές να τοποθετούνται αρχικά σε δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις και μεγάλους καταναλωτές.

Για την εγκατάσταση των υπόλοιπων 140.000 μετρητών έως το τέλος του 2024, ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει σε σειρά μικρότερων διαγωνισμών. Στις διαδικασίες έχουν προκριθεί τέσσερις εταιρείες:

  • ItronSpain SLU (ισπανική θυγατρική της αμερικανικής Itron) σε συνεργασία με την ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL (ισπανική εταιρεία)
  • ElsterRometrics SRL (ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής Honeywell) σε συνεργασία με Intracom SA TelecomSolutions και ElsterGmbh
  • Iskraemecod.d. (σλοβενική εταιρεία) σε συνεργασία με την OracleFrance SAS (γαλλική εταιρεία)
  • Protasis AE (ελληνική εταιρεία) σε συνεργασία με την Sagemcom Energy & Telecom SAS (γαλλική εταιρεία) “Έξυπνοι Μετρητές” από τον ΔΕΔΔΗΕ σε 500.000 νοικοκυριά

Οφέλη των “έξυπνων” μετρητών

Η υιοθέτηση “έξυπνων” μετρητών φέρνει σημαντικά οφέλη τόσο για τον ΔΕΔΔΗΕ όσο και για τους καταναλωτές:

  • Μείωση χρόνων διακοπών ρεύματος: Βελτιστοποίηση της διαχείρισης του δικτύου και ταχύτερη αποκατάσταση βλαβών.
  • Μείωση λειτουργικού κόστους: Αυτόματη ανάγνωση μετρήσεων, αποκοπή και επανασύνδεση εξ αποστάσεως.
  • Εξοικονόμηση ενέργειας για τους καταναλωτές: Πρόσβαση σε δεδομένα κατανάλωσης για καλύτερη διαχείριση

Related posts

Σταδιακή καταμέτρηση ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ : Αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος

Arcadia Spot GZ

Σύλληψη 72χρονου για απάτη προσποιούμενος τον υπάλληλο της ΔΕΔΔΗΕ

Arcadia Spot GZ

Διακοπή ρεύματος στις 10/1/2024 στο Δήμο Τρίπολης

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment