Απεργία γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία: Απαιτούν ενίσχυση του ΕΣΥ.
Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας πραγματοποιούν 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο, 29 και 30 Νοεμβρίου, καθώς και στάση εργασίας την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου.
Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας των γιατρών και των εργαζομένων για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και υποδομών.
Τα αιτήματα των γιατρών και των εργαζομένων είναι τα εξής:
- Διπλασιασμός μισθών και αποζημίωσης των εφημεριών
- Αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών
- Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες
- Διπλασιασμός προσωπικού
- Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα
- Μοναδική προϋπόθεση πτυχίο και τίτλος ειδικότητας
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις
- Κανένα απόλυση παρατασιακού ειδικευόμενου
- Να μην συγχωνευτεί, κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας
Οι κινητοποιήσεις των γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία έχουν προκαλέσει σημαντικές ελλείψεις στην παροχή υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα. Πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια σε ιδιωτικά ιατρεία ή νοσοκομεία, τα οποία είναι συχνά ακριβότερα.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να βελτιώσει την κατάσταση του ΕΣΥ, αλλά οι γιατροί και οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι οι δεσμεύσεις αυτές δεν έχουν υλοποιηθεί.
Η απεργία και η στάση εργασίας των γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία είναι ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ.