Αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού και γρίπης στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση της Ελλάδας βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, γρίπης και άλλων ιογενών λοιμώξεων. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών ασθενών σε παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές.
Οι επιστήμονες και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τονίζουν τη σημασία του εμβολιασμού, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Ο εμβολιασμός τόσο για τη γρίπη όσο και για τον κορωνοϊό πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση.
Το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να μπουν στη μάχη του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και τα φαρμακεία, όπως συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης.
Ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής δήλωσε ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη χώρα είναι παρόμοια με πριν από μία εβδομάδα. Υπάρχει μεγάλος αριθμός νοσηλειών σε απλές κλίνες, αλλά η διάρκεια της νοσηλείας είναι σύντομη.
Οι σοβαρές νοσηλείες είναι περίπου στο μισό σε σχέση με την περσινή περίοδο, παρά το ότι το φορτίο στην κοινότητα τότε ήταν πολύ μεγαλύτερο. Αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού και γρίπης στην Ελλάδα.
Ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι η πανδημία βρίσκεται σε καλύτερη φάση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κορωνοϊός είναι ακίνδυνος. Ειδικά οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας.
Ειδική μνεία έκανε στη σημασία της επικαιροποίησης του εμβολιασμού. Για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού δεν αρκεί να έχουν εμβολιαστεί πριν από ένα, δύο χρόνια, καθώς η ανοσία τους δεν είναι επαρκής. Θα πρέπει να ενισχύεται μέσω των επαναλαμβανόμενων δόσεων. πηγή