Ελλάδα Επικαιρότητα Υγεία

Εμβόλια κατά του κορωνοϊού: Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης long Covid στα παιδιά και τους εφήβους

Εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Εμβόλια κατά του κορωνοϊού: Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης long Covid στα παιδιά και τους εφήβους.

Νέα μελέτη δείχνει ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων συμπτωμάτων Covid στα παιδιά και τους εφήβους.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, αξιολόγησε δεδομένα για πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά στις ΗΠΑ. Από αυτά, το 56% είχε εμβολιαστεί.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα εμβόλια ήταν αποτελεσματικά στην πρόληψη του πιθανού long Covid κατά 35,4% και του διαγνωσμένου long Covid κατά 41,7%. πηγή

Η αποτελεσματικότητα ήταν υψηλότερη στους εφήβους (50,3%) σε σύγκριση με τα μικρότερα παιδιά (23,8%) και υψηλότερη στους έξι μήνες (61,4%) σε σύγκριση με τους 18 μήνες (10,6%).

Τα παιδιά που εμβολιάστηκαν μετά την ανάρρωση από Covid-19 επίσης επωφελήθηκαν από την προστασία του εμβολίου, με αποτελεσματικότητα 46% έναντι πιθανού long Covid έπειτα από ένα επόμενο επεισόδιο νόσησης με Covid-19.

Οι ερευνητές της μελέτης εκτιμούν ότι η προστασία του εμβολίου έναντι του long Covid προέρχεται κυρίως από την πρόληψη των ορατών λοιμώξεων.

Επομένως, καθώς τα εμβόλια βελτιώνονται για να είναι πιο αποτελεσματικά έναντι των σημερινών στελεχών του SARS-CoV-2, αναμένεται να βελτιωθεί και η προστασία τους έναντι του long Covid.

Η μελέτη αυτή παρέχει σημαντικά στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στα παιδιά και τους εφήβους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η long Covid είναι μια πολυσύνθετη κατάσταση με ποικίλα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν για μήνες ή και χρόνια. Η μελέτη αυτή δεν παρέχει οριστικές απαντήσεις σχετικά με τους μηχανισμούς που σχετίζονται με την ανάπτυξη της long Covid ή με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι αυτής της κατάστασης.

Ωστόσο, τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης long Covid στα παιδιά και τους εφήβους.

Related posts

COVID-19: Η υποπαραλλαγή JN.1 κυριαρχεί

Arcadia Spot GZ

Κρούσματα κορωνοϊού και γρίπης : Τι λένε οι ειδικοί

Arcadia Spot GZ

Covid-19 : 10000 θάνατοι το Δεκέμβριο

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment