Εκδηλώσεις Επικαιρότητα Θρησκεία Περιφέρεια

Εκδήλωση μνήμης Αδελφότητας Δημητσανίτων για τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’

grigoriose-Image-1-PROTI

Εκδήλωση μνήμης Αδελφότητας Δημητσανίτων για τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’ πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Στις εκδηλώσεις παρέστη ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης, Οικονομίας, Παιδείας, Δίκαιης Μετάβασης (Μεγαλόπολη) και ΣΔΙΤ Απορριμμάτων Χρήστος Λαμπρόπουλος ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στον καθεδρικό ναό της Μητρόπολης Αθηνών τελέστηκε Θεία λειτουργία και αναπέμφθηκε δέηση για τον εθνομάρτυρα Πατριάρχη. Γεννήθηκε στη Δημητσάνα και απαγχονίστηκε στην Κωνσταντινούπολη ανήμερα το Πάσχα, στις 10 Απριλίου 1821.

“Τιμώντας την μνήμη του Γρηγορίου Ε΄, τιμάμε τον τρεις φορές Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, τον εθνομάρτυρα Πατριάρχη, τον Πατριάρχη που ανακηρύχθηκε άγιος”, ανέφερε ο Χρ. Λαμπρόπουλος, προσθέτοντας:

“Η Εκκλησία και οι ιερείς της είχαν την δική τους μεγάλη συμμετοχή στην Επανάσταση του 1821 και στον Αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία, ενώ ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ ήταν ένας δραστήριος ιεράρχης που ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για θέματα Παιδείας, ενώ ασχολήθηκε με τη στέγαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διαρρύθμισε τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου”.

Καταλήγοντας ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Λαμπρόπουλος επισήμανε πως “ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ ήταν ένας άνθρωπος πρότυπο ήθους για τους κληρικούς και τον λαό την εποχή που έζησε, αλλά και για εμάς σήμερα και οφείλουμε όλοι, να μην ξεχνάμε τις προσωπικότητες αυτές, αλλά να τις τιμούμε με εκδηλώσεις σαν αυτή που κάνει σήμερα η Αδελφότητα Δημητσανιτών, αλλά και επισκεπτόμενοι την οικία του στη Δημητσάνα, που λειτουργεί ως Εκκλησιαστικό Μουσείο”.

grigoriose-image_6483441-1-1

Related posts

Κώστας Μανδρώνης: «Σημαντικά έργα αναβάθμισης και οδικής ασφάλειας»

Arcadia Spot NG

Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics «Λουτράκι 2024»

Arcadia Spot NG

Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων με τη στήριξη της Π. Πελοποννήσου

Arcadia Spot NG

Leave a Comment