Επικαιρότητα Οικονομία

Οικονομικό επιτελείο εξετάζει αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα ελεύθερων επαγγελματιών

οικονομικό επιτελείο αλλαγές τεκμαρτό εισόδημα ελεύθεροι επαγγελματίες

Οικονομικό επιτελείο εξετάζει αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα ελεύθερων επαγγελματιών. ελεύθεροι επαγγελματίες

Αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα ελεύθερων επαγγελματιών

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τρεις αλλαγές στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, μετά την δημόσια διαβούλευση του φορολογικού νομοσχεδίου. Οι αλλαγές είναι οι εξής:

  • Προαύξηση τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου

Η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με έναν συντελεστή, όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ του. Ωστόσο, εξετάζεται το σενάριο να «ψαλιδιστούν» οι συντελεστές για τους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα από 15.000 έως 30.000 ευρώ.

  • Μαχητότητα τεκμηρίου οικονομικό επιτελείο

Στο επικαιροποιημένο νομοσχέδιο θα ορίζεται ρητά ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να ζητήσουν άρση του τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματός τους κατόπιν φορο-ελέγχου. Ο έλεγχος θα επεκτείνεται σε δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές με κάρτες και γενικά καταναλωτικές δαπάνες.

  • Μειωμένο τεκμαρτό εισόδημα για συγκεκριμένες κατηγορίες

Για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μειωμένο. Σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνονται κυλικεία σχολείων και εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ. Επίσης ειδική μεταχείριση θα υπάρχει για οικογένειες με ανάπηρα τέκνα και μονογονεϊκές οικογένειες. οικονομικό επιτελείο

Στόχος των αλλαγών

Οι αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα έχουν στόχο να βελτιώσουν την επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών, ειδικά εκείνων που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Επίσης, στόχος είναι να διευκολυνθεί η διαδικασία άρσης του τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος και να δοθεί ειδική μεταχείριση σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών.

Πότε αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο οικονομικό επιτελείο

Το σχέδιο νόμου πιθανότατα θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας, προκειμένου να ψηφισθεί πριν το τέλος έτους.

Related posts

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του Ποινικού Κώδικα

Arcadia Spot GZ

Ποιες παραβάσεις του ΚΟΚ τιμωρούνται με φυλάκιση

Arcadia Spot GZ

Δικηγόροι Αθηνών σε απεργία για το νέο νομοσχέδιο

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment