Επικαιρότητα Υγεία

Ο αντιγρυπικός εμβολιασμός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβρη

Ο αντιγρυπικός εμβολιασμός

Ο αντιγρυπικός εμβολιασμός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβρη.
Φέτος, σύμφωνα με μια εγκύκλιο που εξέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, θα κυκλοφορήσουν έξι διαφορετικά αντιγριπικά εμβόλια για την περίοδο της γρίπης 2023-2024. Αυτά τα εμβόλια περιλαμβάνουν τα Vaxigrip Tetra, Fluarix Tetra, Flucelvax Tetra, Influvac – sub Unit Tetra, Efluelda και Fluad Tetra.

Το νέο είναι ότι φέτος θα υπάρχουν και δύο ενισχυμένα εμβόλια, τα QIV-HD και aQIV, που θα προορίζονται αποκλειστικά για άτομα άνω των 60 ετών. Επίσης, οι οδηγίες που δίνονται αναφορικά με τον εμβολιασμό σημειώνουν ότι το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να συνταγογραφεί βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών. Πέρυσι, υπήρχε δυνατότητα εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά αυτή η αλλαγή προκάλεσε αντιδράσεις από φαρμακοποιούς.

Τα δύο ενισχυμένα εμβόλια QIV-HD και aQIV προτείνονται για άτομα άνω των 60 ετών λόγω της υψηλής τους αποτελεσματικότητας στην πρόληψη της γρίπης και των νοσηλειών. Επίσης, προτείνεται η χρήση τους για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, αλλά αν δεν είναι διαθέσιμα, μπορεί να χορηγηθεί οποιοδήποτε άλλο αντιγριπικό εμβόλιο. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τα ενισχυμένα εμβόλια για άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, λόγω της ανοσογήρανσης.

Οι ομάδες πληθυσμού που συνιστάται ο αντιγριπικός εμβολιασμός βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών περιλαμβάνουν άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή επιβαρυντικούς παράγοντες όπως αναπνευστικά νοσήματα, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική αναιμία, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνιες νεφροπάθειες, χρόνιες παθήσεις ήπατος, νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα, σύνδρομο Down, έγκυες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία και άτομα που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια.

Το εμβόλιο πρέπει να δίνεται έγκαιρα, τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν αναμένεται η έξαρση της γρίπης. Ο εμβολιασμός προτείνεται να ολοκληρώνεται 4-6 εβδομάδες πριν από την έναρξη της επιδημικής περιόδου της γρίπης στην Ελλάδα, και μπορεί να δοθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αλλά σε διαφορετικό σημείο του σώματος. Ο εμβολιασμός πρέπει να καταγράφεται στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών. Επίσης, αν κάποιο άτομο έχει συμπτώματα COVID-19 ή άλλη αναπνευστική λοίμωξη, πρέπει να αναβάλλει τον εμβολιασμό του μέχρι να ανακουμφθεί από τη νόσο.

Related posts

Εμβολιασμός παιδιών στο Δήμο Γορτυνίας

ArcadiaSpot Team

Leave a Comment