Επικαιρότητα Τοπικά Νέα

Ο επικήδιος λόγος του Παναγιώτη Νίκα για τον Πέτρο Θέμελη

Ο επικήδιος λόγος του Παναγιώτη Νίκα Πέτρο Θέμελη

Ο επικήδιος λόγος του Παναγιώτη Νίκα για τον Πέτρο Θέμελη. Το πρωί της Τετάρτης, 1η Νοεμβρίου, ο Περιφερειάρχης της Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, παραβρέθηκε στην εξόδια ακολουθία του αρχαιολόγου και καθηγητή, Πέτρου Θέμελη, που τελέστηκε στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (διαβάστε σχετικό άρθρο ΕΔΩ) στην Αθήνα. Αμέσως μετά, εξέφρασε τα λόγια του σε έναν επικήδιο λόγο.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξέφρασε τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της προς τον εκλιπόντα αρχαιολόγο για την σπουδαία συνεισφορά του.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι η κηδεία του κ. Θέμελη θα λάβει χώρα σήμερα, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, στις 2 το μεσημέρι, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, σύμφωνα με την επιθυμία του εκλιπόντος.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου συζήτησε επίσης τη σπουδαία προσφορά του κ. Θέμελη και αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση ενός ψηφίσματος. Επιπλέον, αποφασίστηκε η διεξαγωγή μιας ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου αφιερωμένη στον Πέτρο Θέμελη.

Ο επικήδιος λόγος Ο επικήδιος λόγος του Παναγιώτη Νίκα

«Με την εκδημία του αείμνηστου πλέον Πέτρου Θέμελη, η επιστήμη της Αρχαιολογίας φτώχυνε, ο κόσμος των ανθρώπων της ευθύνης και της προσφοράς λιγόστεψε και η ομάδα των αληθινά πνευματικών ανθρώπων αισθάνεται ήδη το δυσαναπλήρωτο κενό της απουσίας του. Ο προκείμενος νεκρός, στις πολλές δεκαετίες της γόνιμης ζωής του, υπήρξε ο ακάματος ερευνητής του παρελθόντος μας, αλλά και ο σπουδαίος οραματιστής του μέλλοντός μας, μέσα από την ανάδειξη, την προβολή και την αξιοποίηση της πολυεπίπεδης και πολύμορφης πατρογονικής μας κληρονομιάς.
Μετά από μια επιτυχημένη διαδρομή στους μείζονες αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδος μας, ήρθε στην Αρχαία Μεσσήνη και αφιερώθηκε, για 40 χρόνια, στην ολοκλήρωση του τιτάνιου όσο και οραματικού έργου της ανασκαφής, της έρευνας και της ανάδειξης του αρχαιολογικού της χώρου. Και πράγματι, με ιεραποστολική διάθεση και αφιέρωση, με πρωτοφανή εργατικότητα, επινοητικότητα, επιμονή και γνώση, μετέβαλε έναν αρχαιολογικό ερειπιώνα σ’ ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο αρχαιολογικό πάρκο πανευρωπαϊκής εμβέλειας και γενικής αναγνώρισης. Εναν αρχαιολογικό χώρο, όπου επισκέπτονται και χαίρονται να απολαμβάνουν χιλιάδες επισκέπτες, πολλούς από τους οποίους ξενάγησε και ενημέρωσε προσωπικά ο αείμνηστος για το μεγάλο έργο. Εναν αρχαιολογικό χώρο διασύνδεσης του μακρινού χθες με το σήμερα, μέσα από καλά οργανωμένες και ποιοτικές, πάντοτε, εκδηλώσεις Τέχνης και Πολιτισμού.
Και επειδή για έργα τέτοιας κλίμακας τα κρατικά χρήματα είναι πάντοτε λίγα, κινητοποίησε και κινητοποιήθηκε, έκανε πολλούς κοινωνούς του οράματός του για την Αρχαία Μεσσήνη και εξασφάλισε πόρους από το πλεόνασμα και το υστέρημα πολλών ευαίσθητων συνανθρώπων μας, πείθοντάς τους με την ανιδιοτέλεια, τη λιτότητα, την απλότητα της δικής του ζωής, αλλά και με το πάθος του για την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου.
Ο αείμνηστος Πέτρος Θέμελης υπήρξε αληθινά πνευματικός άνθρωπος, με συναίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντος που πρέπει να έχουν οι πνευματικού άνθρωποι απέναντι στην κοινωνία:
Πολυγραφότατος, ευθύς, διαλεκτικός, με συνείδηση της εθνικής συνέχειας, με αγωνία για το μέλλον, αληθινά προοδευτικός άνθρωπος και, κυρίως, αναζητητής του μέλλοντός μας μέσα από την ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση των μνημείων μας, που αποτελούν τον ανυπέρβλητο εθνικό μας πλούτο.
Χρωστάμε πολλά στον Πέτρο Θέμελη: Τον οραματικό αρχαιολόγο, τον σπουδαίο πνευματικό ηγέτη, τον απλό και καταδεκτικό συνάνθρωπο, τον μεγάλο ευεργέτη της Μεσσηνίας και της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου αφιερώθηκε και θα υποδεχθεί αύριο στην αγκαλιά της το τίμιο σκήνωμά του.
• Ας βρει η παραδειγματική ζωή του Μιμητές.
• Ας ολοκληρωθεί το Εργο του.
• Ας είναι η μνήμη του Αιωνία
».

Related posts

Συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Arcadia Spot GZ

Φόρο τιμής από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα στον εκδημήσαντα μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρό Αλέξανδρο

Arcadia Spot GZ

Ο Παναγιώτης Νίκας για το θάνατο του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κκ Αλέξανδρου

ArcadiaSpot Team

Leave a Comment